Vineri, 24 Noiembrie 2017
 

APH Cultural

expoindia17Uniunea Artiştilor Plastici Filala Prahova se poate mândri cu una dintre expoziţiile de excepţie aflate pe simezele Galeriei de Artă Ploieşti. Daniela Rîndaşu, o tânără artistă din Câmpina, uimeşte prin originalitate dar şi tehnica pe care a ales-o pentru lucrările sale.

 elevi-nichitaCenaclul literar „Atitudini”, aflat sub egida Casei de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului Ploieşti, continuă seria întâlnirilor cu elevii liceelor din oraş. De data aceasta, gazdă a fost Colegiul Naţional „Nichita Stănescu”.

În cadrul parteneriatului „Atitudini la clasă”, o parte din membrii cenaclului de poezie ploieştean s-au întâlnit cu elevi ai Colegiului „Nichita Stănescu”, pentru a discutat atât arta poetică modernă, cât şi implicarea pe care o are poezia în dezvoltarea emoţională a copiilor. În prezenţa mai multor profesori de Limba Română printre care Iuliana Boca şi Corina Barbu, elevii au avut ocazia de a asculta versuri ale scriitorilor Gelu Ionescu, Martin Culcea, Camelia Radu, Marian Dragomir, Călin Derzelea, George Paşa, Gabriel Mălăescu, Ştefan Toma şi Mihai Tocaru. „Un moment aparte a fost recitarea în limba rusă şi traducerea unor poeme ale lui Serghei Esenin, celebru pentru literatura secolului al XX-lea. Ne-a bucurat mult faptul că au fost interesaţi şi de viaţa poetului, nu doar de lirica lui”, ne-a declarat Marian Dragomir, membru al Cenaclului „Atitudini” şi profesor de Limba Română.

Mai mult, elevii au descoperit că poezia poate fi una dintre modalităţile care îi ajută să depăşească momentele dificile din viaţă. „Elevii sunt interesaţi de întâlniri interactive, aşa că am încercat să le captăm interesul provocându-i la exerciţii de imaginaţie. De exemplu, să afle toate conotaţiile unor cuvinte ca «bibliotecă», «librărie», «carte», să pună ei titlurile cele mai potrivite unor strofe ori să răspundă anumitor întrebări care să le dezvolte imaginaţia. Concluzia serii a fost că lipsa de comunicare poate afecta dramatic dezvoltarea afectiv-emoțională a tinerilor, cu răsfrângere asupra personalităţii manifestate sociale. Mesajul nostru a fost acela de a încuraja tinerii să scrie ca mod de autocunoaştere, exprimare, recreere şi reinventare”, ne-a mai spus cadrul didactic.

  fest-tatiana-stepa2În acest weekend, ploieştenii şi-au amintit de unul dintre artiştii care au marcat, prin creaţiile lor, folkul românesc. Festivalul dedicat Tatianei Stepa a ajuns la cea de-a treia ediţie.

Festivalul de folk dedicat regretatei artiste Tatiana Stepa a avut loc, în acest weekend, la Casa de Cultură a Sindicatelor Ploieşti. Spectacolul a reunit nume mari ale folkului autohton. Evenimentul a fost şi ocazia, pentru prietenii şi admiratorii Tatianei Stepa, de a aduce un omagiu artistei. Invitată a festivalului, cunoscuta scriitoare Ileana Vulpescu a reamintit publicului frânturi din viaţa prietenei sale. „Tristeţea Tatianei Stepa era de o înaltă calitate. Pe ea a lansat-o Adrian Păunescu, Dumnezeu să-l odihnească şi pe el, cu Cenaclul Flacăra. Pe versuri atât de frumoase ale lui Păunescu, ea a compus nişte cântece excepţionale, printre care eu consider o capodoperă «Copaci fără pădure». Acolo unde sunt acum şi Tatiana şi Adrian Păunescu - pentru că pe noi ne ţine pe lumea asta speranţa că există dincolo de lumea asta şi o altă lume - cred că s-au întâlnit şi el îi scrie poezii, iar ea compune muzica”, a spus Ileana Vulpescu.

„Am fost impresarul Tatianei Stepa şi prietena ei. Pe 21 aprilie era ziua ei de naştere. M-a rugat să fac acest festival la Ploieşti. A ales acest oraş dintre toate pentru că a rămas impresionată de publicul ploieştean. Se simţea iubită la Ploieşti. Anul acesta am ajuns la a treia ediţie a festivalului pe care i l-am dedicat şi sperăm că acest eveniment va deveni, în timp, unul care să atragă admiratori ai Tatianei din toate colţurile ţării”, ne-a mărturisit Brânduşa Simion, organizatorul festivalului.

Pe scenă au urcat Cătălin Stepa, fiul artistei, Ana Maria Maranda, actriţa Maria Ploae, Maria Gheorghiu, Constantin Neculae, George Nicolescu, Vasile Şeicaru şi Victor Socaciu.

Premiile Festivalului Nichita Stănescu / Poetul basarabean Valeriu Matei a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti

Written by Administrator  |  Created on Monday, 02 April 2012 10:46  |  Category: APH Cultural
nichita_stanescu_8În data de 31 martie, la Sala Ion Baciu a Filarmonicii „Paul Constantinescu din Ploieşti a avut loc festivitatea de decernare a premiilor celei de a XXIV – a ediţii a Festivalului Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu".

60 de ani fara Ioan A. Bassarabescu / Matineu muzeal

Written by Administrator  |  Created on Monday, 26 March 2012 13:18  |  Category: APH Cultural
muzeul_de_istorie_ploiestiCu prilejul comemorării a 60 de ani de la trecerea în neființă a scriitorului, profesorului, publicistului și omului de cultură Ioan A. Bassarabescu, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în colaborare cu Gimnaziul "I. A. Bassarabescu" Ploiești organizează marți, 27 martie 2012, la ora 10.00, matineul muzeal "ȘASE DECENII FĂRĂ IOAN A. BASSARABESCU" și vernisează o expoziție temporară cu documente și manuscrise originale.

Concursul Internaţional "Lecţii cu Nichita" / Vezi unde te poţi înscrie!

Written by Administrator  |  Created on Thursday, 23 February 2012 17:13  |  Category: APH Cultural
lectii_nichitaPrimăria Municipiului Ploieşti în parteneriat cu Colegiul Naţional "Nichita Stănescu" organizează cea de-a doua ediţie a Concursului Internaţional "Lecţii cu Nichita", cu prilejul sărbătoririi, anul acesta, a 79 de ani de la naşterea poetului Nichita Stănescu.

Piesa Mincinosul, după Carlo Goldoni, în Ploieşti / Biletele se găsesc la Casa Sindicatelor

Written by Administrator  |  Created on Thursday, 23 February 2012 15:58  |  Category: APH Cultural
mincinosul_afis"Mincinosul", după Carlo Goldoni, în regia lui Toma Enache aduce pe scena Casei de Cultură din Ploieşti umorul savuros şi moralizator. Comedia, din distribuţia căreia fac parte nume mari ale teatrului românesc – Claudiu Bleonţ, Sebastian Papaiani, Valentin şi Bogdan Uritescu – se joacă în Ploieşti, pe 12 martie, de la ora 19.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Programul spectacolelor de la teatrul Toma Caragiu din Ploieşti, în săptămâna 27 februarie - 4 martie 2012

Written by Administrator  |  Created on Wednesday, 22 February 2012 13:40  |  Category: APH Cultural
teatrul_toma_caragiuLuni, 27 februarie, ora 19.00
TAKE, IANKE ŞI CADAR
de V.I.Popa
Regia artistică: Lucian Sabados
În distribuţie: Niculae Urs, Mihai Coadă, Ilie Gâlea, Constantin Cojocaru, Marian Despina, Florentina Năstase, Ionuţ Vişan, Lucia Ştefănescu Niculescu

Vineri, 2 martie, ora 18,300
D'ALE CARNAVALULUI
de I.L. Caragiale
Regia artistică: Lucian Sabados
În distribuţie: Mihai Coadă, Ion Radu Burlan, George Liviu Frâncu, Clara Flores, Karl Baker, Lorena Ciubotaru, Bogdan Farcaş, Adrian Ancuţa, Cristian Popa, Petty Muşa, Răzvan Băltăretu şi Nicolae Nicolaescu, Nelu Neagoe

Sâmbătă, 3 martie, ora 18.30
A FI SAU A NU FI
De Nick Whitby
Regia artistică: Vlad Massaci
În distribuţie: Ioan Coman, Oxana Moravec, Cristian Popa, Mihai Coada, Otilia Pătraşcu, Ionuţ Burlan, Mihaela Popa, Ilie Gâlea, Bogdan Talaşman, Adrian Ancuţa, Karl Baker, David Ioan Coman, Alin Teglaş

Joi, 1 martie, ora 18.30
N NEVASTĂ-MEA SE MĂRITĂ
de Eugene Labiche
Regia artistică: Marcela Ţimiraş
În distribuţie: Mirel Mâneru, Rodica Alexandru, George Liviu Frâncu, Mihaela Duţu, Baletul "Majestic"

Duminică, 4 martie, ora 18.30
BONSOIR, PARIS!
Regia şi coregrafia: Marcela Ţimiraş
Conducerea muzicală: Viorel Gavrilă
Cu: Daniela Răduică, George Capanu, Romeo Zaharia, George Frâncu, Manuela Alionte Frâncu, Baletul „Majestic" şi Orchestra „Majestic

Marţi, 28 febr., ora 11.00; Miercuri, 29 febr, ora 11.00; Joi, 1 martie, ora 11.00
LEOPARDUL DE ARGINT
Regia artistică: Cristian Pepino

Duminică, 4 martie, ora 11.00
LEOPARDUL DE ARGINT
Regia artistică: Cristian Pepino

O noapte furtunoasă la Frankfurt / Teatrul ploieştean în turneu

Written by Administrator  |  Created on Tuesday, 21 February 2012 13:55  |  Category: APH Cultural
o_noapte_furtunoasaDupă un turneu plin de succes în Germania, unde în perioada 3 - 5 decembrie 2011, Secţia Dramă a prezentat spectacolul Take, Ianke şi Cadâr de V.I. Popa, în regia lui Lucian Sabados, datorită reacţiei entuziaste a publicului din comunităţile româneşti, Fundaţia Culturală Al. I. Cuza din Heidelberg a decis invitarea teatrului ploieştean în luna februarie 2012 cu spectacolul O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, în regia lui Lucian Sabados în oraşele Stuttgart (24.02), Munchen (25.02) şi Frankfurt (26.02).

200 de ani de la naşterea lui Charles Dickens

Written by Administrator  |  Created on Tuesday, 14 February 2012 16:46  |  Category: APH Cultural
charles_dickensÎn Marea Britanie a fost inaugurat jubileul Dickens, la împlinirea a 200 de ani de la naşterea autorului, informează portalul Deutsche Welle.

Charles Dickens a descris viaţa în oraşul modern, cu avocaţi şi criminali, bancheri şi vagabonzi, funcţionari şi visători. Personajele create de el sunt cunoscute în întreaga lume. Ebenezer Scrooge şi Tiny Tim, Pip şi Miss Havisham, Fagin şi Oliver Twist.
Nedreptăţile vremii, dezvăluite în scrierile lui Dickens, se regăsesc şi azi, în societatea contemporană.

Scriitorul Amos Oz vine la Bucureşti pe 27 februarie

Written by Administrator3  |  Created on Tuesday, 07 February 2012 23:07  |  Category: APH Cultural
Scriitorul israelian Amos Oz va sosi în România la sfârşitul acestei luni, la invitaţia Universităţii Bucureşti şi a Editurii Humanitas - cea care i-a publicat cele mai multe cărţi în limba română.