Duminică, 28 Mai 2017
 

APH Cultural

PLOIEŞTI CULTURAL: Concursului Naţional de Interpretare şi Creaţie Muzicală „Paul Constantinescu", ediţia a XVII-a

Written by Administrator  |  Created on Thursday, 08 December 2011 10:07  |  Category: APH Cultural
Paul-ConstantinescuMunicipiul Ploieşti găzduieşte, între 9 şi 12 decembrie, ediţia a 17-a a concursului naţional de interpretare Paul Constantinescu. Concurs constituie o autentică rampă de lansare a tinerelor talente dintre muzicienii participanţi, atât în ceea ce priveşte arta interpretativă, cât şi cea a compoziţiei.

Ploieşti: Concert extraordinar de Crăciun la Filarmonica Ploieşti

Written by Administrator  |  Created on Tuesday, 06 December 2011 15:39  |  Category: APH Cultural
violinÎn data de 7 decembrie 2011, cu începere de la ora 19.00, la Sala de concerte „Ion Baciu" a Filarmonicii Paul Constantinescu, are loc CONCERTUL EXTRAORDINAR DE CRĂCIUN - In memoriam Florian Oatu – „Magic Voice".

Eveniment muzical important la Ploieşti / Concursul Naţional de Interpretare şi Creaţie Muzicală Paul Constantinescu, ediţia a-XVII-a

Written by Administrator  |  Created on Friday, 02 December 2011 08:30  |  Category: APH Cultural

VioaraÎn zilele de 9-12 decembrie 2011, municipiul Ploiești găzduiește cea de-a XVII ediție a Concursului Național de Interpretare și Creație Muzicală „Paul Constantinescu”, prestigioasă manifestare muzicală organizată de către Muzeul memorial „Paul Constantinescu”- secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, împreună cu Filarmonica „Paul Constantinescu” cu sprijinul direct și generos al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, Consiliului Județean Prahova, Prefecturii și Primăriei Municipiului Ploiești

Deschiderea concursului va avea loc duminică, 9 decembrie, ora 10.00 în sala de concerte „Ion Baciu” a Filarmonici „Paul Constantinescu”.

Concursul este deschis celor mai talentați elevi și studenți de la liceele și facultățile de muzică din țară și Republica Moldova, care studiază vioara, violoncelul, pianul, canto clasic și compoziția muzicală.

Juriile de specialitate din cadrul fiecărei secții a concursului sunt alcătuite din personalități marcante ale artei interpretative și creației muzicale românești, cadre didactice de la Universitatea Națională de Muzică București:

Ilinca Dumitrescu, Silvia Voinea, Gabriel Croitoru, Marin Cazacu,Olimpia Urs, Răzvan Suma, Anca Vartolomei, Dan Dediu, Doina Rotaru, Radu Postăvaru, Mihai Cosma, Șerban Dimitrie Soreanu, Octavian Rațiu, Ioana Croitoru, Sanda Hîrlav Maistorovici ș.a.

Președintele de onoare al concursului este prof.univ.dr. Dan Buciu-rectorul de onoare al Universității Naționale de Muzică București.

Duminică, 11 decembrie, ora 11.30 la Filarmonica „Paul Constantinescu” va avea loc festivitatea de premiere a candidaților și concertul tinerilor laureați ai concursului.

Dinu Pillat, 90 de ani de la naştere / Evocare şi roman publicat în 2011 de editura Universităţii Bucureşti

Written by Administrator  |  Created on Wednesday, 30 November 2011 21:18  |  Category: APH Cultural

Dinu_PillatMuzeul Naţional al Literaturii Române organizează luni, 5 decembrie 2011, în Rotonda MNLR, o evocare prilejuită de aniversarea a 90 de ani de la naşterea scriitorului Dinu Pillat. La acest eveniment va participa şi Editura Ars Docendi - Universitatea din Bucureşti cu o mini-expoziţie şi cu volumul „Ion Barbu” de Dinu Pillat (ediţia Ars Docendi 2011), recent lansat la Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură.

Dinu Pillat a fost fiul poetului interbelic Ion Pillat și al pictoriţei Maria Pillat și fratele Piei Pillat. A fost arestat de comuniști în 1959, alături de Connstantin Noica și un grup important de intelectuali, care vor face închisoare, printre care Alexandru Paleologu, Arsavir Acterian, Nicolae Steinhardt, implicați fiind în cunoscutul proces "Noica-Pillat".

A trecut prin penitenciarele Jilava şi Gherla. În 1940, a fost unul dintre asistenții profesorului George Călinescu la catedra de Istoria Literaturii Române.

Dinu Pillat își susține doctoratul la 22 iunie 1947, cu două subiecte sugerate de Călinescu: Contribuțiuni la biografia lui Ion Pillat și Romanul de senzație în literatura română din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Doctoratul, chiar dacă fusese susținut exemplar, îi va aduce degradarea, postul său fiind comprimat la 15 octombrie 1947.

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Dinu_Pillat

Teatrul Toma Caragiu: Spectacolele săptămânii 28 noiembrie - 4 decembrie

Written by Administrator  |  Created on Monday, 28 November 2011 09:33  |  Category: APH Cultural

teatru_amarasteniiMarţi, 29 Noiembrie, ora 18:30 – sediu, Secţia Revistă

Alibaba şi cei 40 de hoţi

de Nicodim Ungureanu

regia: Marcela Ţimiraş

Conducerea muzicală: Viorel Gavrilă

Cu: George Liviu Francu, Andrei Madan, Romeo Zaharia, George Capanu, Mihaela Dutu, Rodica Alexandru, Petty Musa, Diana, Uta, Liviu Urzeala
In spectacol evolueaza Baletul Majestic

Miercuri, 30 Noiembrie, ora 18:30 – sediu, Secţia Dramă

Amărăştenii

de Zadok Zemach

regia: Sânziana Stoican

Ionuţ Vişan, Andi Vasluianu, Ioan Coman,
Ada Simionică, Sânziana Tarta


Vineri, 2 Decembrie, ora 11:00 – sediu, Secţia Revistă

Licoarea magică

de Diana Medan

regia: Marcela Timiraş

Mihaela Dutu, George Liviu Francu, Daniel Chirea, Rodica Alexandru, Romeo Zaharia, George Capanu, Petty Musa, Lucian Vasilescu
Solisti: Romeo Zaharia, Ana-Maria Mirica
În spectacol evolueaza Baletul Majestic


Sâmbata, 3 Decembrie, ora 18:30 – sediu, Secţia Revistă

Mereu învinşi

de Cornel Udrea

regia: Marcela Timiras

Cu: Nico, Daniel Iordachioae, Daniela Raduica, Silvia Voicu, George Capanu,
Romeo Zaharia, Mirel Maneru, Ion Radu Burlan, Mihaela Dutu, Rodica Alexandru
Baletul Majestic
Orchestra Majestic


Duminica, 4 Decembrie, ora 18:30 – sediu, Secţia Revistă

Nevastă-mea se mărită

adaptare de Sandu Anastasescu după Eugene Labiche

regia: Marcela Timiraş

texte cuplete muzicale Roxana Popescu
In distributie: Mirel Maneru (Jean Jaques Blanchon), Rodica Alexandru (Monique Blanchon), Ion Radu Burlan (Casimir), Petty Musa (Angelique Casimir), George Liviu Francu (Justaret), Mihaela Dutu (Jeanette-camerista)
În spectacol evoluează Baletul Majestic

Duminică, 4 Decembrie, ora 11:00 - Sala "Toma Caragiu" Secţia Păpuşi

Albă ca zăpada

regia: Ileana Cârstea Simion

Ioana Balea, Lizica Sterea, Paul Niculae, George Liviu Francu, Lucian Orbean, Carmen Bogdan, Alin Antemir, Mihai Androne, Catalin Radulescu, Mircea Hendrich, Mircea Carlig
Recomandat copiilor peste 4 ani

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Pentru rezervări online și alte detalii, accesaţi www.teatruploiesti.ro

cristian-tudor-popescuTârgul internaţional de carte Gaudeamus, organizat în incinta pavilionului Romexpo, din Bucureşti, a ajuns la final. Organizată în perioada 23-27 noiembrie, actuala ediţie a evenimentului a adus în atenţie titluri noi, în faţa unui public numeros care s-a perindat de miercuri până duminică la standurile diferitelor edituri prezente.

Andrei Pleşu a lansat la Târgul de carte Gaudeamus volumul de portretistică "Faţă către faţă", o proză care îşi propune să fie stenograma unor întâlniri cu personalităţi din actualitatea românească.

„Zilnic traversăm pe lângă tone de portrete. Trebuie să le acordăm şansa de a avea o identitate. Un portret înseamnă un destin, o biografie", a explicat Andrei Pleşu, citat de www.gandul.info .

Editura Humanitas a lansat sâmbătă volumul de eseuri "Mereu aceeaşi nea şi mereu acelaşi neică" al scriitoarei de origine română, Herta Muller (foto2), laureată a Premiului Nobel pentru Literatură.

Criticul de carte Sorin Lavric a subliniat stilul atipic al autoarei: „Scrie aruncând gloanţe. Scrie în secvenţe foarte scurte. La ea nu există gingăşie, tandreţe, nu are reverii de femeie. Este un autor întunecat cu o tonalitate aspră, seacă, sacadată", a precizat Lavric citat de aceeaşi sursă.

herta-mullerCristian Tudor Popescu (foto1) a lansat sâmbătă volumul „Filmul surd în România Mută", o carte care în viziunea criticului de film Eugenia Vodă "decupează firul roşu al propagandei comuniste din filmul românesc".

„Viziunea este rece, dură, pentru că nu caută circumstanţe istorice. Însă, în ciuda acestui fapt, eu cred că e carte scrisă cu dragoste faţă de cinematografia românească. Întrucât iubesc cinematografia românească, i-am spus adevărul", a precizat Cristian Tudor Popescu.

Sursa: www.gandul.info

Foto: www.mediafax.ro