Parc_Ploiesti_KauflandControversata tranzacţie încheiată în urmă cu câţiva ani între firma Baumeister şi Kaufland, atunci când Baumeister a cumpărat un teren de la Parcul Industrial Ploieşti şi l-a vândut a doua zi către Kaufland cu un profit uriaş, pune pe drumuri, zilele acestea, nume grele din politica prahoveană. Ieri, senatorul PSD Georgică Severin a fost audiat la Judecătoria Ploieşti, în calitate de martor, în dosarul în care fostul director al Parcului Industrial Ploieşti, Valerian Sfârloagă, este judecat pentru abuz în serviciu. În acelaşi dosar, care este instrumentat de DNA, au ajuns în faţa instanţei de judecată, în calitate de martori, politicieni celebri de ieri, de azi şi, desigur, de mâine, cum ar fi: deputatul Florin Anghel, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova între 2004 şi 2008, în prezent primvicepreşedinte al PDL Prahova, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, subprefectul de Prahova, Gabriel Hornoiu, un alt fost preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova din perioada 1996 -2000, Victor Petrescu, alături de mai mulţi foşti sau actuali membri ai Consiliului Judeţean Prahova. Interesant este faptul că reprezentanţii puterii, Anghel şi Hornoiu, au ajuns în faţa instanţei de judecată în urmă cu două săptămâni după ce au fost citaţi de mai multe ori şi, în cele din urmă, amendaţi pentru că nu s-au obosit să vină la judecătorie.

Cum se fac bani peste noapte

Istoria procesului care i-a adunat la tribunal pe toţi preşedinţii Consiliului Judeţean Prahova din ultimul deceniu şi jumătate începe în iulie 2009 atunci când DNA a înaintat spre judecare, la Judecătoria Ploieşti, dosarul în care fostul director al Parcului Industrial Ploieşti, Valerian Sfârloagă, este acuzat de abuz în serviciu alături de fostul consilier judeţean Cristian Finichiu şi de fosta juristă a parcului industrial.

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada 2004 - 2005,Valerian Sfârloagă ar fi vândut în mod ilegal către o societate comercială din Ploieşti un teren cu suprafaţa de 28,6 hectare, la un preţ subevaluat, prejudiciind parcul industrial cu 1 980 000 de euro.

Procurorii îl acuză pe Sfârloagă că ar fi facilitat cumpărarea acestei suprafeţe de teren de către firma Baumeister. Terenul, în suprafaţă de 28,6 hectare, a fost cumpărat pe 17 martie 2005, iar a doua zi, pe 18 martie 2005,  cumpărătorul Baumeister a vândut o parte din terenul respectiv firmei Kaufland la un preţ mult mai mare. Afacerea a atras atenţia Curţii de Conturi, care a sesizat DNA în acest caz.

O practică „uzuală”

Florin Anghel, care a apărut în faţa instanţei de judecată ca martor în acest proces în urmă cu două săptămâni a făcut în faţa instanţei o afirmaţie de-a dreptul bulversantă:  tranzacţii precum cea dintre Parcul Industrial Ploieşti şi Baumeister şi ulterior între Baumeister şi Kaufland (tranzacţie care a atras atenţia Curţii de Conturi şi ulterior, a DNA) s-au mai produs în Parcul Industrial Ploieşti. Pentru că astfel de tranzacţii sunt o practică „uzuală”, spune Anghel.

Fostul preşedinte al CJ Prahova în perioada în care procurorii DNA susţin că s-a produs prejudiciul la Parcul Industrial Ploieşti, a afirmat în faţa judecătorului că este „o procedură uzuală” la un investitor de talia celor de la Kaufland să aleagă un dezvoltator care să cumpere terenul, să construiască pe el şi să îl vândă ulterior cu tot cu construcţii.

„Părerea mea este că firma Kaufland a avut în înţelegere cu Baumeister, ca Baumeister să cumpere terenul şi să îl vândă către Kaufland amenajat. Precizez încă o dată că este o procedură uzuală” a spus Anghel, care a precizat că în Parcul Industrial Ploieşti s-au mai produs situaţii similare, în care un dezvoltator că cumpere terenul pe care apoi să-l vândă beneficiarului final cu tot cu construcţii.

Mai mulţi martori din proces au arătat că, la momentul cumpărării terenului de către firma Baumeister, pe teren era turnată o fundaţie şi erau ridicate parţial construcţii de către Baumeister, care avea terenul cesionat înainte de a-l cumpăra. Martorii respectivi, printre care consilierul judeţean Constantin Nemeş, au arătat că, din cunoştinţele lor, Baumeister a ridicat parţial aceste construcţii fără autorizaţie şi a intrat în legalitate după ce a cumpărat terenul pe care la doar o zi de la tranzacţie l-a vândut firmei Kaufland.

Ieri, o nouă înfăţişare

Ieri la Judecătoria Ploieşti a avut loc un nou termen din acest proces, de data aceasta senatorul Georgică Severin fiind cel care a apărut în faţa instanţei. Severin a fost citat întrucât făcea parte din Consiliul de Administraţie al Parcului Industrial Ploieşti în perioada în care s-a produs tranzacţia terenului care a aparţinut PI şi în cele din urmă a ajuns la Kaufland prin intermediul Baumeister.

Timp de câteva luni de zile, procesul a trenat pentru că unii dintre politicienii chemaţi să depună mărturie în faţa instanţei nu au binevoit să se prezintă şi să-şi facă datoria. Florin Anghel şi pe Gabriel Hornoiu s-au prezentat după ce au fost citaţi de mai multe ori, iar în cele din urmă au primit amenzi în valoare de 3 000 de lei pe care, bineînţeles, le-au contestat.

Georgică Severin s-a prezentat aproape de fiecare dată, dar până ieri nu a avut ocazia să spună ce ştie despre această tranzacţie, întrucât de fiecare dată procesul a fost amânat pe diverse motive.
Procesul este departe de a se finaliza. La mai bine de un an şi jumătate de când a demarat, acest proces este încă în stadiul de fond. Dacă lucrurile vor avansa în acelaşi ritm ca şi până acum, este de presupus că va exista o hotărâre definitivă şi irevocabilă în acest proces peste câţiva ani buni. Sursa foto: CJPH.ro

Joomla SEF URLs by Artio