Guvernul a adoptat, în ședința de joi, ordonanța de urgență care permite amânarea ratelor cu până la nouă luni. Contrar celor anunțate inițial de ministrul Florin Cîțu (VEZI DETALII), nu oricine va putea beneficia, însă, de prevederile acesteia.

 

Ordonanța, pentru care normele metodologice ar putea fi aprobate săptămâna viitoare, permite amânarea ratelor cu cel mult nouă luni, până cel târziu la 31 decembrie. Actul normativ prevede, însă, că de această facilitate pot beneficia doar persoanele fizice și persoanele juridice afectate "direct sau indirect" de epidemia Covid-19. "Având în vedere că decizia Băncii Centrale Europene şi a Băncii Naţionale a României au venit în urma pandemiei de Covid-19, iar decizia băncii centrale a României se referă explicit la această pandemie, a trebuit să includem un articol care spune foarte clar: măsura prevăzută de aliniatul 1, suspendarea plăţii, se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia de Covid- 19", a declarat ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, apreciind că "va fi o plajă foarte mare de persoane care se va încadra, pentru că astăzi în România cam toţi am fost afectaţi de această pandemie, direct sau indirect."

Amânarea se va face în baza unei cereri depuse de debitor. Solicitarea poate fi înaintată până la finalul stării de urgență, iar actul normativ asigură flexibilitate, în sensul că amânarea ratelor poate fi cerută pentru orice perioadă, până la cel mult nouă luni.

O altă prevedere face referire la dobânzile aferent perioadei în care sunt amânate ratele. "Am stipulat că dobânda datorată de debitor se capitalizează la soldul creditului existent. Se va adăuga creditului, dar se va reeşalona pe toată durata creditului. Singura excepţie sunt creditele ipotecare pentru care se plăteşte eşalonat până la maximul 5 ani. În cazul creditelor ipotecare, statul român garantează plata dobânzii capitalizate 100%, dar aceasta trebuie plătită pe o perioadă de 5 ani de la data suspendării", a explicat Florin Cîțu.

De ordonanță vor beneficia doar persoanele care nu au restanțe la plata ratelor.

Declarația ministrului de Finanțe poate fi urmărită aici.

Joomla SEF URLs by Artio