Majorarea salariului minim brut, care intră în vigoare pe 1 ianuarie 2020, determină și creșterea contribuției pentru persoanele cu handicap neîncadrate, în cazul entităților economice care nu angajează această categorie defavorizată.

 

Începând cu dată de 1 ianuarie 2020, salariul de baza minim brut pe țară garantat în plată, fără sporuri și alte adaosuri, este de 2.230 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe luna, reprezentând 13,327 lei/ora, conform hotărârii de Guvern publicate în Monitorul Oficial pe 16 decembrie (VEZI DETALII).

Potrivit Legii nr. 448/2006 art.78 alin. (2) și (3) autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați. În caz contrar, acestea plătesc lunar către bugetul de stat o suma reprezentând salariul de baza minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, scrie Mediafax.

Joomla SEF URLs by Artio