Românii care sperau să beneficieze de ajutorul de la stat pentru a-și cumpăra electrocasnice noi trebuie să-și refacă socotelile. Autoritățile au anunțat că bugetul alocat sesiunii din 2019 a programului "Rabla pentru electrocasnice" a fost epuizat în prima zi de înscrieri.

 

Deși fondurile pentru 2019 au fost de 40 de milioane de lei, dublu față de ediția de anul trecut, numărul solicitărilor a fost foarte mare. Jumătate din buget fusese consumată în primele trei ore și jumătate de la momentul lansării aplicației, iar la finalul zilei de vineri, prima alocată înscrierilor în program, toate fondurile erau epuizate.

Potrivit informațiilor publicate de Ministerul Mediului, ieri, până la ora 13:00 au fost rezervate 55.578 de vouchere. Cele mai multe au fost rezervate televizoarele (24.853), urmate de aparate frigorifice (10.830), mașini de spălat rufe (9.959), mașini de spălat vase (5.094) și aparate de aer condiționat (4.842). Din punct de vedere al distribuției geografice, cele mai multe vouchere au fost rezervate în Municipiul București (15.265), județul Prahova (2.154) și județul Dolj (2.116), a mai anunțat Ministerul Mediului.

La această ediție, finanțarea s-a acordat sub formă de vouchere, pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, după cum urmează

a) 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A++;

b) 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A+++;

c) 300 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A++;

d) 400 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A+++;

e) 400 lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiența energetică la răcire (A+++/ A++);

f) 300lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiența energetică A++;

g) 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiența energetică A+++;

h) 200 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A și A+;

i) 400 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A++ și A+++.

Sesiunea din 2019 a adus și o serie de noutăți. Este vorba despre posibilitatea modificării, de către solicitant, a informațiilor introduse eronat (cu excepția CNP), prin utilizarea codului unic de accesare a înscrierii, până în momentul semnării contractului de finanțare.  Altă noutate pentru această sesiune a fost posibilitatea de a modifica eficiența energetică a unui echipament aprobat, doar de la o clasă superioară la o clasă inferioară, până în  momentul utilizării voucherului, cu modificarea sumei aferente fiecărei categorii de echipament.

Persoanele fizice au beneficiat de valoarea unui voucher la achiziţionarea unui EEE eligibil, în schimbul predării unui DEEE echivalent, cu excepția mașinilor de spălat vase care au putut fi achiziționate la schimb cu oricare alt electrocasnic din program (frigider, televizor, aer condiționat, mașină de spălat rufe).

Schimbul se va face făcut în sistem 1:1, la adresa menționată de solicitant, iar predarea echipamentului vechi se va face în momentul livrării celui nou-achiziționat.

În acest an, programul a fost lansat în cadrul unui eveniment organizat la sediul Rematholding din Ariceștii Rahtivani, județul Prahova, în prezența viceprim-ministrului Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a președintelui Administrației Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică, a specialiștilor din cadrul Ministerul Mediului și al Administrației Fondului pentru Mediu, reprezentanți ai agenților economici înscriși în program, precum și în prezența reprezentanților firmelor care se ocupă cu valorificarea deșeurilor electrice și electronice.

Foto: Ministerul Mediului

Joomla SEF URLs by Artio