Avocatul ploieștean Răzvan Toma Stănciulescu a făcut o analiză a pieței muncii, în contextul crizei economice apărute pe fondul pandemiei, și subliniază că principala măsură adoptată de stat, în sprijinul antreprenorilor, stârnește neîncredere.

 

Potrivit avocatului ploieștean, cea mai importantă măsură economică pentru păstrarea locurilor de muncă, luată în această perioadă de pre-criză, cea privind achitarea şomajului tehnic din Bugetul de Stat (fără a fi nevoie de obţinerea certificatului de situaţie de urgenţă), nu este privită cu prea mare încredere de antreprenorii care sunt "neîncrezători că Statul îşi va respecta obligaţia într-un termen rezonabil, adică plăţile să fie făcute nu mai târziu de 30 de zile de la data înregistrării dosarului – maxima întârziere pe care firmele ar putea să o susţină".

"Realistic vorbind, uitându-ne în istoria recentă, antreprenorii au perfectă dreptate, Statul fiind cel mai incorect şi mai parşiv «partener» de afaceri. De la taxa auto, la returnările de TVA şi de indemnizaţii pentru concediile de odihnă, a fost o permanentă luptă… până nu dai Statul în judecată, nu obţii dreptul. Şi, după ce câştigi în instanţă, Statul face apel. Şi, după ce sentinţa rămâne definitivă, Statul dă o lege prin care îţi returnează banii într-un termen de 5 ani începând cu 01 ianuarie al anului următor. Deci, da, antreprenorii au dreptate să nu aibă încredere în faptul că Statul va achita şomajul tehnic în termenul în care a promis. În plus, pentru antreprenori e mai simplu să dea afară angajaţii, mai ales că se gândesc că peste 3-4 luni, când vor reporni afacerea, vor avea o grămadă de muritori de foame de unde să aleagă. Însă, aici este greşeala, dacă nu avem ca prioritate (noi - Statul şi mediul privat) păstrarea cât mai multor locuri de muncă, criza economică va fi devastatoare", consideră Răzvan Stănciulescu.

Acesta a lansat un apel către toţi antreprenorii: "Riscaţi încă o dată obrazul mult prea îngroşat al Statului şi folosiţi şomajul tehnic! Acum, mai mult ca oricând, trebuie să aveţi încredere, altfel s-ar putea să nu mai aveţi la ce firmă să vă întoarceţi!"

Documentele pentru șomajul tehnic se depun la AJOFM începând cu 1 aprilie, pentru perioada 16 - 31 martie, și începând cu 1 mai, pentru perioada 1 - 16 aprilie, reamintește avocatul. Angajatorii primesc banii în termen de 15 zile de la momentul depunerii și trebuie să-i plătească angajaților în termen de trei zile de la acel moment.

Joomla SEF URLs by Artio