BNR a anunţat astăzi, pentru prima dată, noul indice de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC). Cotaţia a fost de 2,36%.

IRCC este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018 și se va aplica doar creditelor de consum, imobiliare şi cardurilor de credit şi descoperit de cont nou acordate de bănci. Faţă de media pe trim. IV 2018 afişată în trecut de BNR de 2,39%, indicele oficial anunţat astăzi a scăzut la 2,36%, fiind şterse probabil zilele în care nu a existat nici o tranzacţie pe interbancar.

IRCC este mult mai mic decât ROBOR deoarece este un rezultat al negocierilor dintre bănci la împrumuturile efective realizate între ele şi datorită faptului că sunt dobânzile percepute cu aproximativ două trimestre în urmă şi ca medie, nu doar ROBOR din ultima zi lucrătoare a lunii la finalul fiecărui trimestru ca până acum, explică economica.net.

La felul în care este redactată ordonanţa, ea nu se aplică decât împrumuturilor care intră sub incidenţa OUG 50/2000. Adică la creditul de consum, cardul de credit sau descoperit de cont şi creditul imobiliar. Creditele pentru companii şi Prima Casă nu intră sub incidenţa acesteia și rămâne la latitudinea băncilor dacă vor aplica IRCC de 2,36% la toate tipurile de credite noi, mai precizează sursa citată.

Citiți mai multe pe economica.net.

Joomla SEF URLs by Artio