Apropierea începerii anului universitar dă peste cap piața imobiliară. În orașele care vor găzdui studenți, chiriile au explodat, tarifele ajungând la peste 300 de euro pentru o garsonieră și la 500 de euro sau chiar mai mult pentru apartamentele cu două sau trei camere.

 

O listă cu chiriile medii valabile, în această perioade, în orașele în care funcționează universități, a fost întocmită de incont.ro:

Bucureşti - 330 euro/ lună/ garsonieră, 480 de euro/ ap. cu 2 camere

Cluj-Napoca - 300 euro/ lună/ garsonieră, 460 de euro/ ap. cu 2 camere

Timișoara - 200 euro/lună/garsonieră, 300-350 euro/lună//ap. cu 2 camere, 400 euro/lună/ap. cu 3 camere

Iași - 260 - 385 de euro/lună/ap. cu 2 camere

Constanța - 245 euro/lună/garsonieră

Brașov - 260 euro/lună/garsonieră

Ioana Oltean, specialist imobiliar, a declarat pentru incont.ro că „apartamente finisate modern, utilate în centrele universitare, sunt undeva la 400-500 de euro două camere, 500-600 de euro la trei camere, iar cele de la periferie au preţurile mai mici decât construcţiile noi." Preţurile au crescut cu 10% faţă de anul trecut, susţin specialiştii imobiliari.

Ca de obicei, apartamentele aflate mai aproape de universități sunt și cele mai scumpe. Studenții optează de multe ori să împartă, mai mulți, un apartament cu două, trei sau chiar patru camere, pentru că astfel cheltuiala scade la o treime din cât ar plăti pentru o garsonieră.

La Ploiești, locurile în căminele UPG nu mai sunt de multă vreme prea puține comparativ cu numărul de solicitări. De obicei, toate cererile sunt soluționate, iar studenții găsesc variante de cazare în campus.

Cei care doresc alt grad de confort pot opta pentru o garsonieră, care se închiriază la prețuri începând de la 200 de euro/lună, conform anunțurilor publicate pe site-urile de specialitate.

Foto: Mediafax

Joomla SEF URLs by Artio