Începând de duminică, toți comercianții sunt obligați de astăzi să accepte de la clienți returnarea ambalajelor reutilizabile în schimbul a 0,5 lei pentru fiecare ambalaj.

Măsurile sunt valabile începând din 31 martie, conform prevederilor ordonanței de urgență adoptate de Guvern în vara anului trecut. Actul normativ prevede instituirea unei garanții bănești de 0,5 lei/ ambalaj pentru ambalajele primare reutilizabile utilizate pentru produse destinate consumului populației, începând cu data amintită.

Operatorii economici care introduc pe piaţa națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligaţi, totodată, să marcheze sau să înscrie pe ambalajul primar sau pe eticheta produsului destinat consumatorilor sintagma „ambalaj reutilizabil", notează profit.ro. 

Dacă nu ar fi adoptat ordonanța, România ar fi riscat trimiterea în judecată de către Comisia Europeană pentru neimplementarea acestor obligații privind reciclarea ambalajelor din comerț și altor obligații privind deșeurile.

Potrivit actului adoptat de Guvern, citat de sursa amintită, firmele care comercializează cu amănuntul produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligate:

a) să informeze consumatorii asupra valorii garanției bănești şi asupra sistemului de preluare a ambalajelor respective;

b) să primească la schimb ambalajele reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate;

c) să returneze, la solicitarea consumatorului, în baza bonului fiscal, valoarea garanției bănești în cazul ambalajelor reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate.

Din 2022, garanția pentru ambalaje va trebui achitată de comercianți și pentru ambalajele nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1-3 litri, mai scrie profit.ro.

Joomla SEF URLs by Artio