elvetia restrictii muncaConsiliul Federal Elveţian s-a folosit de o clauză a Acordului de Liber Tranzit, din 1999, care îi permite să limiteze permisele de muncă dacă influxul anual de populaţie este excedentar.

Consiliul „a ajuns la concluzia ca respectiva clauză este una din cele câteva măsuri care pot fi luate pentru a face ca fenomenul imigraţiei să fie acceptat de societate şi compatibil cu nevoile acesteia".

Astfel, imigranţii din Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Republica Cehă vor primi cel mult 2.180 de permise de şedere pe termen lung.
Pe lângă acestea, încă 53.700 de permise pe termen lung se acordă altor 17 state, care sunt membre mai vechi ale Uniunii Europene.
Cifrele se referă la următoarele 12 luni, după ce numărul celor care au venit în ţară din România şi Bulgaria a fost deja puternic restricţionat.

Deşi Catherine Ashton, înaltul reprezentant al Uniunii Europene, şi-a exprimat regretul cu privire la decizia Consiliului, pe motiv că nu sunt luate în considerare marile beneficii pe care liberul tranzit al persoanelor îl aduce atât cetăţenilor din Elveţia, cât şi celor din Uniunea Europeană, potrivit BBC, elveţienii nu vor sa ia parte la problemele Uniunii Europene, care le-ar putea afecta economia socială, titrează incont.ro.

Limitarea imigranţilor ar putea astfel ajuta la menţinerea unei rate scăzute a şomajului, de numai trei procente. Un alt motiv este piaţa imobiliară din Elveţia, care a devenit tot mai instabilă, remarcându-se creşterea preturilor la locuinţe.

Pe de altă parte, Elveţia are un sistem democratic uşor diferit faţă de restul naţiunilor vestice: cetăţenii au un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte multe dintre reglementările politice şi economice.

Joomla SEF URLs by Artio