Firmele de asigurări auto cu cele mai mari întârzieri la plată

Category: Economic Created: Monday, 13 March 2017 15:54

despagubiri rcaFirmele de asigurare City Insurance şi Asirom au înregistrat, în prima jumătate a anului 2016, cele mai mari întârzieri la plăţile în dosarele de daună şi au cel mai mare procent de dosare în care plăţile au fost efectuate peste termenul legal de 10 zile, de peste 80% în cazul primei companii.

Piaţa RCA este în prezent zguduită de falimente şi de alte probleme înregistrate de principalii jucători de pe piaţă, potrivit unei analize a plăţilor RCA în primele şase luni din 2016, publicate luni de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), informează News.ro.

Companiile Astra şi Carpatica Asig au intrat în faliment, iar City Insurance şi Euroins au intrat în proceduri speciale impuse de către ASF.
În urma intrării în procedură de faliment în iulie 2016, pe piaţa RCA au rămas doar opt jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom- Vienna Insurance Group, Omniasig - Vienna Insurance Group, Groupama şi Uniqa.

În ceea ce priveşte termenul de plată a daunelor, City Insurance a înregistrat cea mai mare durată medie de plată a daunelor, cu 69,37 zile, situaţia înrăutăţindu-se semnificativ faţă de semestrul II 2015, când durata medie era de 50,5 zile. Durata legală de plată este de 10 zile.
În topul întârzierilor urmează Asirom, cu o durată medie de 40,1 zile în primul semestru din 2016, faţă de 22,6 zile în semestrul precedent, şi Euroins, cu 11,58 zile.

Cel mai bine la acest capitol stau Omniasig - companie controlată de Vienna Insurance Group, ca şi Asirom -, cu 3,15 zile durata medie de plată, Uniqa Asigurări, cu 6,08 zile, şi Generali, cu 6,27 zile.

În ceea ce priveşte ponderea dosarelor cu întârzieri, cele mai grave situaţii au fost înregistrate la City Insurance, unde 84,3% din dosare au avut întârziere la plată în prima jumătate a anului trecut (faţă de 80,6% în semetrul II 2015), Asirom (71,1%) şi Euroins (40,8%), potrivit ASF.
La polul opus, cele mai bune performanţe au fost înregistrate de Omniasig, cu doar 1,5% dintre dosare cu întârzieri la plată, Uniqa Asigurări (11,1%) şi Generali (14,4%).

Asirom este compania care a înregistrat numărul cel mai mare de zile de depăşire a termenului legal de plată 10 zile, cu 549 zile, compania fiind urmată de City Insurance, cu 275 zile.

Referitor la durata medie de soluţionare a dosarelor de daună, care este de maximum trei luni în cazul în care există contestaţii, City Insurance a depăşit acest termen în 63,7% dinn cazuri, iar Asirom în 27,4% din cazuri, celelalte companii înregistrând întârzieri mult mai mici.

Digi 24

Contact

Pentru sesizări și ponturi, scrie-ne la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., pe pagina de FACEBOOK a publicației, TWITTER sau GOOGLE PLUS.