Executivul României și Federaţia Patronatelor  Societăţilor din Construcţii au semnat un acord de susținere a acestui sector în care se stabilește un salariu minim brut de 3.000 de lei, în domeniu, precum și eliminarea unor taxe, dar și înființarea unui fond de garantare, respectiv introducerea unui plafon minim în cazul avansului pentru contractele de lucrări.

 

Acordul a fost semnat la sfârșitul ședinței de Guvern de joi, de premierul Viorica Dăncilă și președintele Federației Patronatelor  Societăţilor din Construcţii, Valentin Petrescu.

"Sectorul construcţiilor va fi declarat sector prioritar, de importanţă naţională pentru economia românească pe următorii 10 ani. Pentru sectorul construcţii se va stabili un salariu minim brut lunar de 3.000 lei. Taxele datorate de angajator pentru forța de muncă vor fi eliminate, iar cele ce revin angajatului se vor stabili astfel încât salariul minim net lunar să depășească echivalentul în lei a 500 euro. Va fi introdusă certificarea profesională făcută de un organism de certificare neutru, alcătuit din membri ai organizaţiilor patronale reprezentative, organizaţiilor profesionale, instituţiilor de învăţământ şi specialiştii din domeniu. De asemenea, se vor introduce măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru", au informat reprezentanții Executivului.

În domeniul legislaţiei, se va adopta legea Casei Sociale a Constructorilor în forma actualizată şi se va perfecționa legislația privind achizițiile publice, mai precizează sursa citată. O altă măsură va consta în introducerea obligativității de acordare a avansului pentru contracte de lucrări în procent de 30%, în special pentru cele din fonduri europene și pentru contractele de interes național, și restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factură, până la finalizarea proiectului.

Guvernul a mai anunțat că, în sprijinul finanţării sectorului de construcţii, se va înfiinţa un Fond de garantare pentru construcţii, cu participarea statului în procent de  80% şi a firmelor de construcţii, cu 20%.

Joomla SEF URLs by Artio