ITM și Antifrauda fac front comun împotriva patronilor

Category: Economic Created: Thursday, 03 August 2017 10:21

ITM Prahova şi Direcția Regională Antifraudă Alexandria au început, în această săptămână, controale comune pentru depistarea muncii nedeclarate.

Inspecția Muncii a încheiat cu Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Antifraudă Fiscală un Plan de Acțiune privind organizarea controalelor antifraudă, în scopul prevenirii și combaterii formelor de fraudă fiscală asociate utilizării muncii subdeclarate sau nedeclarate. Din august, Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova efectuează acțiuni de control împreună cu Direcția Regională Antifraudă Alexandria, pentru identificarea activităţilor economice care se desfăşoară fără respectarea prevederilor legale în materie financiar-fiscală şi de legislaţia muncii, precum şi sancţionarea angajatorilor care desfăşoară activităţi în domeniile construcţii, alimentaţie publică, silvicultură, transport, comerţ, pază şi protecţie, confecţii, curăţenie, arhivare şi depozitări. «Munca nedeclarată sau "munca la negru" reprezintă o activitate desfășurată în afara cadrului legal reglementat, fiind un fenomen des întâlnit în economia românească. Munca nedeclarată nu este fiscalizată, lucrătorul fiind lipsit de protecția pe care i-o acordă legislația muncii și de protecție socială, nefiind asigurat în sistemul de pensii, șomaj, sănătate etc. Totodată un fenomen din ce în ce mai răspândit este munca declarată parțial sau subdeclarată, așa numita "muncă la gri", situație în care angajatorul încheie contracte de muncă cu salariul minim garantat, cealaltă parte a remunerației, până la salariul plătit efectiv, nefiind fiscalizată, sau încheie contracte de muncă part-time, disimulând o activitate de 8 ore, sau mai mult, pentru a supune fiscalizării doar salariul corespunzător normei de muncă prevăzută în contractul individual de muncă și nu cel corespunzător timpului de muncă", a explicat Dantes Nicolae Bratu, Inspector general de stat. Acesta a arătat că lipsa de venituri la bugetul consolidat al statului afectează sistemele de asigurare socială, existând o relaţie interdependentă între plata contribuţiilor şi accesul la drepturile de asigurări sociale şi alte măsuri de protecţie socială.

Contact

Pentru sesizări și ponturi, scrie-ne la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., pe pagina de FACEBOOK a publicației, TWITTER sau GOOGLE PLUS.