Leul s-a depreciat considerabil în ultima perioadă, iar luni a atins cea mai scăzută cotație, în comparație cu euro. Moneda națională pare să-și continue deprecierea, unii anașiști estimând că, în scurtă vreme, un euro ar putea depăși pragul de 4,7 lei. Efectele pentru români, fie că vorbim despre afacerile lor sau viața de zi cu zi, sunt devastatoare.

 

Euro a ajuns luni, conform cotației de referință a Băncii Naționale a României (BNR), până la cel mai înalt nivel pe care l-a atins vreodată în raport cu moneda națională: 4,6495 lei. Specialiştii spun că evoluţia cursului şi deprecierea indicatorilor macroeconomici precum deficitul şi inflaţia sunt într-un cerc vicios. De aceea, deprecierea nu se va opri prea curând. „Dacă ne gândim la primul trimestru al anului viitor, putem depăşi nivelul de 4,70 chiar consistent. Consumatorii sunt net dezavantajaţi, cei care au credite în euro sau monede străine, pentru că leul pierde şi în faţa lor, sunt net dezavantajaţi", a explicat Claudiu Cazacu, expert pieţe valutare, pentru Digi 24.
Apropierea sărbătorilor de iarnă pune presiune şi mai mare pe moneda naţională deoarece cresc importurile şi odată cu ele cererea de valută. Acest lucru va majora inflaţia, iar reacţia imediată va fi stoparea consumului. Cu alte cuvinte, după ce creşterile salariale au majorat consumul, acesta se va prăbuşi din cauza inflaţiei, mai spun specialiştii.

De pierdut au și cei care fac importuri. Creșterea cotației euro le aduce zilnic cheltuieli suplimentare direct proproționale cu valoarea mărfurilor achiziționate.

Preşedintele BCR Pensii, Radu Crăciun, a precizat pentru economica.net că fixingul anunţat de BNR a fost mult timp sub media de tranzacţionare a pieţei şi o apropiere de preţul din piaţă este firească: "Deprecierea actuală a leului este legată de creşterea deficitului de cont curent şi a scăederilor de intrări de capital fix. Deoarece invenstiţiile străine directe au ajuns să acopere doar 60% din deficitul de cont curent, iar intrările de fonduri europene sunt ca şi inexistente deoarece investiţiile au fost stopate, rămânem practic la mâna investitorilor de portofoliu".
Moneda națională s-a depreciat, luni, și față de dolar (3,9913 lei).

Joomla SEF URLs by Artio