Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor, a condus echipa competiţională a României de obţinere a găzduirii Centrului Cyber al UE la Bucureşti. În cadrul conferinţei MAS „Cum răspundem la crizele de securitate naţională”, acesta a vorbit despre eforturile de obţinere a acestui Centru şi oportunităţile apărute odată cu această victorie.

 

Ministrul Alexandru Nazare a subliniat că, la obţinerea Centrului Cyber al UE la Bucureşti, unul dintre cele mai importante elemente avute în vedere a fost prezentarea disponibilităţii operaţionalizării Centrului cât mai repede posibil. Această reușită crește posibilitățile de finanțare în domeniul cercetării în securitate cibernetică. “De  la momentul în care am reuşit să câştigăm competiţia, am aprobat un Memorandum în Guvernul României, în care Ministerul Finanţelor împreună cu Ministerul Digitalizării primesc atribuţii de a operaţionaliza efectiv Centrul, astfel încât să reuşim, cât mai rapid, să transformăm această victorie într-un fapt, în sensul în care să avem relocat acest Centru la Bucureşti. (…) Centrul va prelua anvelopa de cyber-security (n.n. securitate cibernetică), de finanţare pe cercetare de securitate cibernetică din programul Horrizon Europe şi Digital Europe. Vorbim aici despre peste 2.5 miliarde de euro. Aceşti bani erau disponibili; erau gestionaţi de la Bruxelles. (...) E cu totul altceva să ai capitala finanţării în securitate cibernetică la Bucureşti, să ai acces la personalul acestui Centru, să ceri lămuriri, să fii în proximitatea lui (...). Avem toate datele să accesăm mult mai bine aceşti bani în domeniul cercetării în securitate cibernetică”, a declarant ministrul de Finanțe, citat de monitorulapararii.ro.

Acesta a menţionat că este în dialog permanent cu membrii Comisiei şi cu cei de la DigiConnect, cărora le-a cerut stabilirea unei strategii pentru operaţionalizarea Centrului. Primul pas, potrivit acestuia, este un acord de găzduire, la care lucrează în prezent. Totodată, Ministrul Nazare este încrezător că multe companii din domeniu vor veni, în acest context, la Bucureşti şi vor avea loc multe evenimente care vor pune România pe harta securităţii cibernetice.

Citiți mai multe pe monitorulapararii.ro.

 

 

Joomla SEF URLs by Artio