Luni intră în vigoare noul regulament care elimină geoblocarea nejustificată în mediul on-line în întreaga Uniune. De acum, europenii vor putea face comenzi indiferent de țara din care provin, fără teama că site-urile le vor bloca accesul.

Andrus Ansip, comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, a citat o statistică potrivit căreia, în 2015, 63 % dintre site-uri nu permiteau efectuarea de achiziții dintr-o altă țară a UE. "Prin urmare, aproape două treimi dintre consumatorii care doreau să facă cumpărături online într-o altă țară nu puteau să facă acest lucru. La data de 3 decembrie punem capăt acestei practici. Ne dorim o Europă fără bariere, fapt ce presupune, printre altele, eliminarea barierelor din calea comerțului online”, a spus acesta.

Statele membre sunt responsabile cu punerea în aplicare a regulamentului și trebuie să instituie structurile necesare care să asigure o demarare fără probleme a aplicării acestuia, anunţă CE. Potrivit Start Up Cafe, statele membre trebuie să desemneze organismele însărcinate cu aplicarea acestei legi și organismele care urmează să le ofere consumatorilor asistență practică. În plus, statele membre trebuie să stabilească măsuri eficace, proporționale și disuasive aplicabile în cazul nerespectării regulamentului.

Comisia va efectua o primă evaluare a aplicării Regulamentului privind geoblocarea până în martie 2020.

Regulamentul privind geoblocarea face parte dintr-un set mai amplu de măsuri care vizează stimularea comerțului electronic în cadrul pieței unice, care include și Regulamentul revizuit privind cooperarea în materie de protecție a consumatorului, noile norme privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete, noile norme privind contractele digitale și noile norme în materie de TVA pentru comerțul electronic.

Citiți mai multe pe  startupcafe.ro.

Joomla SEF URLs by Artio