Grupul ceh din domeniul energiei CEZ, cu o capitalizare de 11 mld. euro şi controlat de statul ceh, intenţionează să-şi vândă afacerile din România.

Surse din piață au dezvăluit, potrivit ZF.ro, că autorităţile din România au fost deja informate de intenţia cehilor în contextul în care în această săptămână la Bucureşti este aşteptat un reprezentant de la Praga pentru a discuta pe marginea acestui subiect. Informaţiile nu au putut fi confirmate oficial, reprezentanții CEZ spunând, pentru sursa citată, că nu au informaţii pe acest subiect.

Acţionarii CEZ s-ar fi arătăt nemulţumiţi de strategia cehilor în zona Europei de Est şi arată în cadrul unei adunări generale că managementul CEZ nu poate asigura profitabilitate pe termen lung în unele economii precum România, Albania, Bulgaria, Turcia. În 2017, CEZ a lansat procedura de vânzare a activelor din Bulgaria.

CEZ este unul dintre cei patru mari furnizori de energie electrică din țara noastră, iar regiunea de sud-vest este dependentă de serviciile companiei. În urmă cu mai mulţi ani, CEZ şi-a scos la vânzare parcul eolian, cel mai mare de pe uscat din Europa, însă fără succes. Acum, compania intenţionează să renunţe la întreg bussines-ul, atât cel de distribuţie şi furnizare, concentrat în Oltenia, cât şi cel de producţie de energie, concentrat în Dobrogea, scrie Digi24.

În ultimii ani, pe piaţa românească de energie au existat mai multe informaţii cu privire la vânzări ale unor operaţiuni ale grupurilor străine, tranzacţii care însă nu s-au materializat.

Foto: nineoclock.ro

Joomla SEF URLs by Artio