Economic

Economic

Guvernul a adoptat, în ședința de joi, o ordonanță de urgență prin care speră să rezolva problema apărută în cazul angajaților care au contracte part-time, după transferul contribuțiilor. Diferența între contribuțiile aferente salariului și nivelul celor calculate în funcție de salariul minim va fi acoperită de angajator, atât pentru cei de la stat, cât și pentru cei care lucrează în mediul privat.

Read more: Soluția găsită de Guvern pentru angajații nevoiți să aducă bani de acasă, pentru a-și plăti...
Economic

Ministerul Mediului a lansat, în dezbatere publică, un proiect de ordonanţă de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor și a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deșeurilor de ambalaje. Actualizarea legislației se face pentru a permite aplicarea instrumentului economic «plăteşte pentru cât arunci», se arată în nota de fundamentare. Inițiativa se referă, printre altele, la introducerea unei taxe de doi lei pe care cumpărătorul să o achite pentru fiecare ambalaj reutilizabil.

Read more: Taxă de doi lei pentru fiecare ambalaj reutilizabil. Cum vor putea fi recuperați banii
Economic

Compania petrolieră Chevron va plăti Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) suma de 73.450.000 de dolari, în urma rezilierii a trei acorduri petroliere de concesiune, fără respectarea obligațiilor financiare prevăzute de Legea petrolului, a anunțat, sâmbătă, Guvernul României.

Read more: Statul a câștigat procesul cu Chevron. Compania va plăti României peste 70 de milioane de dolari
Economic

Ministerul de Finanțe a comunicat, joi, că la nivelul instituției se lucrează la un proiect de act normativ privind deja celebru formular 600, prin care se introduce simplificarea procedurilor pentru declararea și plata CAS și CASS datorate de persoanele fizice.

Read more: Declarația 600 se transformă. Ce soluție a găsit Ministerul de Finanțe pentru cei peste 200.000 de...
Economic

eugen teodoroviciMinisterul Finanţelor Publice (MFP) va avea activ un departament care se va ocupa cu analiza cheltuielilor instituţiilor publice, a anunţat, luni, ministrul propus pentru a prelua portofoliul Finanţelor, în cadrul audierii sale din Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament. Eugen Teodorovici, avizat luni în funcţia de ministru de Finanţe de Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, a declarat luni, după audieri, că nu exclude revenirea la impozitarea progresivă, dacă această măsură "are o logică" şi dacă se va dovedi că este o măsură mai bună pentru români, iar Declaraţia 600 ar putea fi unită cu Declaraţia 200.

Read more: Eugen Teodorovici: Impozitul pe venitul global este în analiză la Ministerul Finanţelor
Economic

Autoritatea de Supraveghere Financiară și Registrul Auto Român pregătesc implementare a trei proiecte menite să vină în sprijinul celor care dețin sau își cumpără un autovehicul. Printre altele, instituțiile vor implementa o modalitate de a furniza, prin SMS, istoricul mașinilor second-hand, pentru cei interesați să le achiziționeze, și anunță suspendarea ITP-ului pentru vehiculele grav avariate în urma accidentelor rutiere.

Read more: Mașinile avariate grav vor pierde ITP-ul. Istoricul autovehiculelor second-hand, disponibil prin SMS