Economic

Economic

Banca Centrală Europeană a anunțat că are în analiză proiectul OUG 114, însă că nu a emis deocamdată niciun aviz cu privire la acesta, după ce ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat că un răspuns care avizează proiectul a fost primit de la BCE încă de marți. Modificarea Ordonanței este pe ordinea de zi a ședinței de Guvern care are loc vineri dimineață. Printre cele mai importante prevederi sunt cele referitoarea la înlocuirea ROBOR cu un nou indicator care să fie luat în considerare în cazul creditelor pentru populație.

Read more: Banca Centrală Europeană infirmă anunțul ministrului de Finanțe privind OUG 114: "BCE NU a emis...
Economic

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunțat că, până în prezent, a efectuat plăți aferente Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii (ANT), sectoarele vegetal și zootehnic, Campania 2018, în sumă totală de 88.844.226 euro, pentru un număr de 248.156  beneficiari.

Read more: APIA efectuează plăți aferente ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT). Care sunt cuantumurile...
Economic

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a făcut o serie de precizări privind clasificarea crescătoriilor de suine. Lămuririle vin după ce în spațiul public au fost vehiculate informații conform cărora gospodarii nu ar mai avea voie se crească, în curțile lor, mai mult de cinci porci.

Read more: Gospodarii care cresc mai mult de cinci porci trebuie să plătească impozit
Economic

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că, din această săptămână, a început autorizarea la plată a beneficiarilor Măsurilor 14 şi 14T (fosta Măsura 215) – Plăți privind bunăstarea animalelor - pachet a) porcine și pachet b) păsări, Campania 2018.

Autorizarea la plată se face începând cu 20 martie, iar suma totală autorizată la plată este de 91.428.112,49 euro, din care 53.182.296,68 euro pentru bunăstare păsări şi 38.245.815,71 euro pentru bunăstare porcine și este finanțată în procent de 100% FEADR, au anunțat reprezentanții APIA.

Plata sprijinului financiar se efectuează în lei la un curs de schimb valutar de 4,6585 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 29 decembrie 2017, aplicabil cererilor depuse în anul 2018.

Sprijinul pentru bunăstarea animalelor are forma unei plăţi anuale fixe pe unitate vită mare (UVM) şi reprezintă o plată compensatorie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de fermieri care îşi asumă voluntar angajamente în favoarea bunăstării animalelor.

Economic

E demonstrat, deja, că problemele de infrastructură, traduse la multe capitole prin lipsuri aproape imposibil de trecut cu vederea, alungă mulți dintre investitorii care ar putea alege să-și extindă afacerile în România și să contribuie la bugetul național și creșterea ofertei de locuri de muncă. Și în rarele cazuri în care unii aleg să investească în țara noastră, autoritățile parcă depun eforturi să-i facă să regrete decizia. Un exemplu concret vine din Prahova.

Read more: Cum își bat joc autoritățile române de investitorii din țara noastră. Studiu de caz: semnul rutier...
Economic

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Prahova (APIA Prahova) a transmis o informare prin care anunță că eliberează adeverințe pentru beneficiarii Măsurilor M14 şi 14T – Plăți privind bunăstarea animalelor - Campania 2019. Documentele le sunt necesare celor care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare ce au încheiat convenții cu APIA pentru anul de cerere 2019. 

Potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cerere de plată aferentă anului de angajament 2019, atât pentru Măsura 14T cât şi pentru Măsura 14 – Plăți în favoarea bunăstării animalelor - pachetul a) porcine  sau  pachetul b) păsări.

De asemenea, prin adeverință se confirmă valoarea de 70% pentru pachetul a) porcine și 70% pentru pachetul b) păsări din valoarea sumei solicitate în cererea de plată aferentă anului de angajament 2019.

Valoarea creditului va fi de până la 90% din suma înscrisă în adeverința cuvenită beneficiarului pentru Plățile privind bunăstarea animalelor, Campania 2019.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează maxim 80% din valoarea fiecărui credit acordat de bănci fermierilor.

"Reamintim fermierilor că potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013 pentru aprobarea condițiilor în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar-bancare și nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate de instituția noastră în baza adeverințelor eliberate, dobândă aferentă acordării creditelor va fi de RON - ROBOR 6M + maxim 2%. În ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii. Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale", au mai transmis reprezentanții APIA Prahova.

Economic

Eurostat a publicat, vineri, o analiză privind rata inflației anuale înregistrată în statele UE în luna februarie, raport în care România ocupă un nefericit loc I, cu o rată de 4%, de aproape trei ori mai mare decât media europeană.

Read more: România a avut, în luna februarie, cea mai mare rată a inflației anuale din Uniunea Europeană
Economic

Și acum mai bine de opt decenii moldovenii deplângeau faptul că provincia lor este singura în care nu s-a construit un singur metru de șosea modernă. Un articol din ianuarie 1937, apărut în ziarul Tempo, relata despre campania pornită de un grup de parlamentari moldoveni, care cereau construcția de șosele asfaltate în această regiune „neglijată” de guvernare. Moldova rămâne și astăzi, la aproape un secol distanță, singura provincie a ţării fără niciun kilometru de autostradă.

Sursa: Hotnews.ro / Foto: Facebook Dragos Stanca

Economic

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Prahova (APIA Prahova) a anunțat că, în prima zi de depunere a cererilor unice de plată în cadrul Campaniei 2019, la Centrele judeţene/ locale APIA şi al Municipiului Bucureşti s-au prezentat doar 3.246 fermieri dintr-un total de 5.588 fermieri programați, respectiv un procent de 58,08%.

Read more: APIA Prahova lansează un apel către fermieri. Anunț de ultimă oră privind depunerea cererilor...