Miercuri, 17 Ianuarie 2018
 

Economic

Conducerea Direcției Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Prahova a anunțat planul de măsuri adoptat la nivel județean, după ce Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat primul focar de pestă porcină africană la porci domestici, în țara noastră.

ITM Prahova şi Direcția Regională Antifraudă Alexandria au început, în această săptămână, controale comune pentru depistarea muncii nedeclarate.

Precizări oficiale de la Finanţe privind TRECEREA CONTRIBUŢIILOR SOCIALE LA ANGAJAŢI

Written by Anca Visan  |  Created on Friday, 28 July 2017 11:42  |  Category: Economic

baniDe anul viitor, plata contribuţiilor la sănătate şi pensii cade exclusiv în sarcina salariaţilor. Ministerul Finanţelor a transmis un comunicat de presă menit să aducă lămuriri în această privinţă, arătând că, în paralel cu această măsură, procentul contribuţiilor sociale şi impozitul pe venit se vor diminua, astfel încât salariile nete să nu fie afectate.

Ministerul Apelor și Pădurilor, prin Gărzile Forestiere, împreună cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva și ocoalele silvice de regim, a început demersurile pentru preluarea în pază a tuturor suprafețelor de pădure nepăzite la acest moment din România, indiferent de forma de proprietate. Măsura este prevăzută în noul Cod Silvic (Legea 175/2017).

Angajatorii vor plăti contribuții CAS și CASS la nivelul salariului minim în contul contractelor part-time și pentru angajații cu plata în acord, a hotărât Executivul. Măsura își propune să elimine așa-zisa practică a muncii "la gri" și să le asigure și acestor categorii de salariați dreptul la pensie și la servicii medicale în sistemul public.

Statul vrea să ofere până la 40.000 de euro ajutor din fonduri europene pentru tinerii care nu sunt încadrați în vreo formă de învățământ și nici nu lucrează. Cu acești bani, ei ar trebui să-și deschidă afaceri, programul avantajându-i pe cei care au urmat școli profesionale sau licee cu profil tehnologic.

Întreprinzătorii români pot să demareze mai ușor o afacere în București, Oradea, Ploiești și Timișoara, unde înregistrarea TVA durează o săptămână, față de două săptămâni în Constanța și aproape trei săptămâni în Craiova, arată concluziile raportului Doing Business în Uniunea Europeană 2017, care evaluează cadrul de reglementare aplicabil mediului de afaceri și impactul asupra întreprinzătorilor locali în nouă orașe din România.

Centrul Național pentru Informații Financiare este structura care va fi constituită cu susținerea STS și care ar urma să unifice toate bazele de date legate de fiscalitate.

Societățile cu acțiuni la purtător reprezintă o "specie" rară de vehicul de afaceri în România, iar la ele apelează doar câțiva "inițiați". Prin faptul că ascund identitatea proprietarilor "de facto" ai unei societăți comerciale, ele reprezintă paravanul perfect pentru operațiuni ilegale. Cea mai vizibilă dintre ele este "ocolirea" prevederilor legale care impun persoanelor cu funcții publice, în special înalților demnitari, să își declare transparent averile. O altă consecință, sunt de părere specialiștii consultați de România Curată, o reprezintă tentația ca prin astfel de vehicule să se comită infracțiuni economico-financiare.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a desfăşurat în luna iunie acţiuni de control în domeniul relaţiilor de muncă şi privind securiatea şi sănătatea în muncă, aplicând, în total, amenzi în valoare totală de 279.000 lei.

Fenomenele meteo extreme se reflectă și într-un bilanț dat publicității de Ministerul Agriculturii, privind situația lansărilor de rachete antigrindină de la începutul sezonului și până în prezent. Sute de proiectile au fost utilizate în unitățile specializate.