Economic

Economic

posdru''Majoritatea beneficiarilor proiectelor finanţate din fonduri structurale (72% din ONG-uri, 68% din firme şi 47% din autorităţile locale) nu au încredere în corectitudinea şi obiectivitatea alocării fondurilor structurale în România, considerând că procesul de evaluare a proiectelor este supus influenţei sau corupţiei (conform celui mai recent sondaj IPP). Unul dintre programele cu cel mai scăzut grad de încredere publică din România este Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), lucru ştiut de autorităţile statului român de mai multă vreme. În ultimii ani, a fost unul dintre programele cu cea mai scăzută transparenţă în gestionarea fondurilor europene'', se afirmă într-un comunicat de presă publicat de IPP.

Read more: IPP cere public transparenţă totală asupra proiectelor finanţate din fonduri structurale
Economic

benzinaÎn acelaşi timp, preţul motorinei a crescut la noi cu 3%, în timp ce preţul mediu european stagnează. Concurenţa europeană e mai ascutită decît la noi, în consecinţă, nu preia atât de repede tendinţa cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere. Totuşi, avem al doilea cel mai mic preţ al benzinei şi al patrulea cel mai mic preţ al motorinei din UE. Preţul benzinei este cu 15% mai mic şi cel al motorinei cu 10% mai mic în România decât în UE.

Evoluția prețului la benzină și motorină în România și UE

În perioada 12 ianuarie – 24 februarie 2012.

Benzină

Motorină

România

+4,2%

+3%

UE

-2,2%

0%

Preţul benzinei a crescut cu 93% în România şi cu 49% în UE între 12 ianuarie 2009 și 24 februarie 2012.

Preţul benzinei 95 în România a fost la 24 februarie 2012 de 1,285 euro/litru (5,60 lei/litru), în creștere cu 4,2% față de prețul înregistrat la începutul anului. Acesta este cu 15% mai mic decât media UE. Ne poziționăm pelocul 2 în UE în topul celor mai mici prețuri, după Cipru.

În perioada 12 ianuarie 2009 – 24 februarie 2012, prețul benzinei în România s-a aflat într-o continuă creștere, majorându-se cu 93%, de la 0,666 euro/litru la 1,285 euro/litru (Tabel 2).

În aceeași perioadă, prețul benzinei în UE a înregistrat creșteri de 49%, majorându-se de la 1,023 euro/litru la 1,519 euro/litru (Tabel 2). Totuși, la 24 februarie 2012, prețul s-a diminuat față de cel înregistrat la începutul anului cu 2,2%

Prețul motorinei a crescut cu 68% în România și cu 48% în UE între 12 ianuarie 2009 și 24 februarie 2012.

Motorina în România a înregistrat la 24 februarie 2012 prețul de 1,324 euro/litru (5,77 lei/litru), în creștere cu 3% față de cel înregistrat la începutul anului. Acesta este cu 10% mai mic decât media UE, poziționându-ne pe locul 4 în UE în topul celor mai mici prețuri, după Cipru, Slovenia și Luxemburg (Tabel 1).

Prețul motorinei în România s-a aflat pe un trend ascendent în perioada 12 ianuarie 2009 – 24 februarie 2012, majorându-se cu 68%, de la 0,790 euro/litru la 1,324 euro/litru (Tabel 2).

În aceeași perioadă, prețul motorinei în UE a crescut cu 48%, de la 0,989 euro/litru la 1,465 euro/litru (Tabel 2). La 24 februarie 2012, prețul motorinei este la același nivel cu cel de la începutul anului.
Economic

Euro_1Creşterea economică a României a fost revizuită în jos, la 1,6% în anul 2012 faţă de creşterea de 2,1% estimată de Comisia Europeană în toamnă. Cu acest nivel, România va avea a patra cea mai mare creştere economică din UE, după Polonia (2,5%), Lituania (2,3%) şi Letonia (2,1%). Revizuirea în jos este determinată de persistenţa incertitudinilor de pe pieţele financiare şi de evoluţia crizei datoriilor suverane din zona euro.

Read more: Creşterea economică în anul 2012, conform Comisiei Europene: UE: 0%, Zona Euro: -0,3%, România:...
Economic

uePrim-miniştrii a 12 state din UE (Cehia, Estonia, Finlanda, Irlanda, Italia, Letonia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Slovacia, Spania şi Suedia) au lansat un apel pentru revigorarea creşterii economice la nivel european, printr-o scrisoare înaintată Comisiei Europene şi Consiliului European la jumătatea lunii februarie.

Read more: Deschiderea pieţelor de servicii, printre priorităţile la nivel european pentru revigorarea...
Economic

evaziune_fiscala_1Ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor au finalizat cercetările în două dosare penale privind administratorii unor societăţi comerciale prahovene, pentru că nu şi-au plătit impozitele, folosind fondurile în alte scopuri. Infracţiunea de reţinere la sursă este foarte des întâlnită în ultima perioadă. Mulţi dintre patroni, confruntându-se cu încasările din ce în ce mai îngreunate, recurg la artificii prin care încearcă să amâne cât mai mult plata la stat, pentru a folosi banii în alte scopuri decât cele reglementate de legea fiscală.

Read more: Nu îţi plăteşti impozitele? Nici o problemă, vine statul cu dosarul penal
Economic

businessmanStudiul ManpowerGroup privind Migrarea Forţei de Muncă 2011 a identificat că în Europa muncitorii necalificaţi (17%) sunt categoria de personal pentru care exista cea mai mare nevoie din afara graniţelor pentru a acoperi poziţiile vacante la nivel local. Angajatorii din regiune îşi îndreaptă atenţia către Europa de Est pentru a identifica forţa de munca necesară. Polonia (12%) a fost nominalizată drept principala sursă de personal talentat din Europa, urmată de Romania (8%).

Read more: Companiile multinaţionale din România se bazează încă pe resurse de personal din afara graniţelor...