Parlamentarii au modificat ordonanţa privind plata defalcată a TVA

Written by Anca Visan Category: Economic Created: Wednesday, 27 September 2017 11:12

tvaControversata ordonanţă a Guvernului care impunea obligaţia plăţii defalcate a TVA, văzută ca o modalitate de a creşte veniturile la bugetul de stat dar criticată de mediul de afaceri, va fi modificată în Parlament. Comisia de buget-finanţe din Senat a discutat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei 23/2017, stabilind că aşa-zisul "split TVA" va fi obligatoriu doar pentru firmele care au contracte cu instituţii publice.

Anterior, Guvernul stabilise, prin această ordonanţă, obligaţia plăţii defalcate a TVA, începând din 2018, pentru toate societăţile, estimând că această măsură va genera venituri suplimentare la buget de circa 6 miliarde de lei până în 2020. Decizia a fost, însă, criticată de mediul de afaceri. Împovărarea administrativă și birocratică a contribuabililor onești cu măsuri ca plată defalcată a TVA nu este, pe termen lung, o bună strategie de combatere a evaziunii fiscale, este de părere Consiliul Investitorilor Străini, care a menţionat, într-un punct de vedere oficial citat de revista Capital, că această măsură ar fi avut un impact deosebit de grav asupra economiei şi ar fi fost greu de aplicat atât pentru companii, cât şi pentru ANAF.

În urma nemulţumirilor, senatorii au propus o modificare a actului normativ, proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei care a ieşit din Comisia de buget-finanţe şi care urmează să fie dezbătut în plen stabilind că această măsură va rămâne obligatorie de la 1 ianuarie doar pentru societăţile care au contracte cu statul şi opţională pentru restul firmelor din România.

Deputatul Cătălina Băzianu, preşedintele PMP Prahova, a salutat decizia parlamentarilor, catalogând plata defalcată a TVA ca o măsură absurdă şi periculoasă. "Salut decizia de ieri după-amiază a Comisiei de buget-finanțe din Senat de a modifica una din cele mai absurde și periculoase măsuri fiscale: plata defalcată a TVA sau «split TVA». În forma ei inițială, adoptată de guvernul PSD, care stipulează caracterul obligatoriu, această măsură lovește în firmele private mici și mijlocii, crescându-le costurile bancare și contabile, blocându-le fluxul financiar și mărind birocrația. Realizând în ceasul al 12-lea catastrofa pe care o produce «split TVA», senatorii din Comisia de specialitate au decis că măsura aceasta nu va avea caracter obligatoriu decât pentru firmele care au contracte cu statul. Deși decizia, luată chiar cu sprijinul senatorilor puterii, este de salutat, ea arată incoerența PSD, generată de disperarea de a aduna cu orice preț bani la bugetele de stat, grav afectate de creșterea iresponsabilă a cheltuielilor", a afirmat Cătălina Bozianu.

Contact

Pentru sesizări și ponturi, scrie-ne la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., pe pagina de FACEBOOK a publicației, TWITTER sau GOOGLE PLUS.