În luna iulie, la Camera Deputaților a fost înregistrat proiectul care aduce o modificare deosebit de importantă Legii zootehniei. Inițiativa, susținută și de deputatul PSD de Prahova Laura Moagher, vrea să vină în sprijinul apicultorilor, prin introducerea crescătorilor de albine în categoriile reglementare de această lege.

 

Proiectul, adoptat de Senat la finalul lunii trecute și transmis, recent, la Camera Deputaților, propune modificarea articolului 2 din Legea zootehniei nr. 32/2019 în sensul că "dispozițiile prezentei legi se aplică, în vederea realizării obiectivelor prevăzute la art. 1, crescătorilor de animale din următoarele specii: taurine, bubaline, ovine, caprine, ecvidee, suine, iepuri, animale de blană, canide, feline, precum și crescătorilor de păsări, pești, albine și viermi de mătase".

În expunerea de motive, inițiatorii arată că "apicultura este o ramură zooeconomică de mare importanță pentru om și agricultură", iar creșterea albinelor este o ocupație "tradițională a populației și constituie, prin rolul său economic, ecologic și social o parte a avuției naționale".

Proiectul a fost întocmit după ce, în noua lege a zootehniei, a fost omisă includerea albinei în categoria animalelor de interes zootehnic, ceea ce "va crea confuzii cu privire la statutul său de specie de interes economic din sectorul zootehnic în ansamblul instituțional și legislativ național și european".

Joomla SEF URLs by Artio