Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat, miercuri, proiectul de lege care le permite  firmelor, dar și persoanelor fizice, să beneficieze de amânare la plata chiriei, pentru perioada stării de urgență.

 

Prevederile se aplică persoanelor ale căror venituri au fost afectate de instituirea stării de urgență. Acesta se referă la locatarii (operatori economici, practicanți ai profesiilor liberale, entitățile juridice de drept privat) a căror activitate a fost întreruptă sau ale căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puțin 15% în luna martie 2020 față de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgență. De prevederi pot beneficia și persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgență.

Aceste categorii pot amâna, la cerere, fără plată de dobânzi și penalități, plata chiriei pentru folosința imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuințe. Plata chiriilor către locatori pentru categoriile de locatari prevăzute mai sus va fi efectuată de către organul fiscal teritorial competent, în contul locatorilor, la cererea acestora, stabilește proiectul adoptat de Parlament, care merge la Cotroceni, pentru promulgare.

"Pot face cerere de plată către operatorul fiscal teritorial competent, locatorii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) chiria lunară specificată în actul adițional dintre locator și locatar specificat la art. 1 alin. (3) lit. b) este mai mică, cel mult egală cu chiria din februarie 2020.

b) valoarea maximă a chiriei lunare din actul adițional este de maximum 10.000 RON pentru operatorii economici pentru fiecare locație și maximum 2.000 RON pentru persoane fizice pentru o singură locație" prevede proiectul adoptat de Parlament.

Beneficiarii vor fi obligați să plătească chiriile lunare, eșalonat, în rate egale, organului fiscal teritorial competent, după perioada în care plata a fost amânată, dar până la 31 decembrie 2020.

Joomla SEF URLs by Artio