Programul Rabla va fi modificat, în acest an. Primele de casare vor varia între 3.500 de lei, pentru beneficiarii care vor să achiziționeze o motocicletă, și 10.000 de euro pentru o mașină electrică. Noutățile au fost prezentat, marți, de ministrul Mediului, Costel Alexe.

 

Față de anul trecut, principala noutate este că beneficiarii înscriși în program vor putea opta pentru achiziționarea de motociclete. În acest caz, însă, valoarea voucherului va fi de numai 3.500 de lei. "Suma maximă care poate fi decontată din costurile unei maşini prin Rabla Clasic este de 2.000 de euro în cazul în care maşina nouă respectă regulile a două ecobonusuri. De exemplu, dacă un român va alege să cumpere o maşină hibrid convenţională cu un grad de emisie de 96 de grame de CO2 i se va deconta din costul total al maşinii 2.000 de euro. Cu alte cuvinte, ecobonusurile vor putea fi combinate între ele şi adăugate la prima de casare. Rabla Clasic mai vine cu o noutate: posibilitatea de a achiziţiona motociclete. Este pentru prima dată când vom face acest lucru şi sperăm că vom satisface dorinţa a foarte mulţi români care au aşteptat această noutate. Şi în acest caz, trebuie casat un autovehicul vechi. Prima de casare pentru motociclete este de 3.500 de lei. De ce 3.500 de lei ? Pentru că vrem să fie echitate între cumpărătorii de maşini şi cei de motociclete. Dacă la maşini decontăm în jur de 10% din valoarea autovehiculului nou, am vrut să păstrăm aceeaşi proporţie şi la motociclete, acestea fiind ceva mai ieftine decât autovehiculele", a declarat Costel Alexe.

În cadrul programului din acest an, Ministerul va acorda primă de casare de 10.000 de euro pentru mașinile electrice și de 4.500 de euro pentru maşinile hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou.

Cei care vor opta pentru mașini electrice nu vor mai avea voie să le înstrăineze timp de cel puțin un an. "Această condiţie nu exista şi tare aş vrea să ştiu câte maşini din cele 2.500 cumpărate în acest program mai sunt în ţară. De asemenea, pot fi achiziţionate motociclete cu propulsie electrică. Cei care îşi doresc un astfel de vehicul, primesc prin AFM 3.000 de lei, adică peste 600 de euro. Dacă aleg să-şi caseze un vehicul, poate ajunge să deconteze 2.000 de euro din preţul acestei motociclete cu propulsie electrică", a mai declarat Costel Alexe.

Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus vor avea, în acest an, un buget total de 545 de milioane de lei, din care 140 de milioane de lei doar pentru achiziţia de maşini electrice sau hibrid plug-in. Autoritățile speră să scoată de pe stradă până la 60.000 de rable.

Joomla SEF URLs by Artio