Administrația Fondului pentru Mediu a lansat marți, pe 18 iunie, o nouă sesiune de înscrieri în cadrul programului Rabla pentru electrocasnice.

 

Surprinzător este că aproape trei sferturi din bugetul de 40.000.000 de lei, alocat pentru anul acesta, nu au fost utilizate, deși, după numărul de solicitări depuse, fondurile păreau epuizate din prima zi a ediției 2019.

"Începând de astăzi, 18 iunie 2019, Administrația Fondului pentru Mediu pune la dispoziția persoanelor fizice suma de 28.269.300 lei, pentru noi înscrieri în cadrul Programului Rabla pentru electrocasnice. Suma inițială alocată pentru anul 2019 a fost de 40.000.000 lei, această sumă fiind rezervată integral, în timp record, în data de 24 mai 2019. Din rezervările efectuate, persoanele fizice au achiziţionat echipamente în valoare de 11.730.700 lei, iar sumele aferente voucherelor neutilizate în termenul de valabilitate, precum și diferențele rezultate din modificarea eficienței energetice a unui echipament aprobat la cererea beneficiarului, de la o clasă superioară la o clasă inferioară s-au reîntors în program, fiind disponibile pentru noi rezervări", a transmis Administrația Fondului pentru Mediu.

Bugetul alocat în 2019 programului aflat la a doua ediție a fost dublu față de 2018. Finanțarea se acordă sub formă de vouchere, pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, după cum urmează:

a) 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A++;

b) 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A+++;

c) 300 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A++;

d) 400 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A+++;

e) 400 lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiența energetică la răcire (A+++/ A++);

f)300lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiența energetică A++;

g)400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiența energetică A+++

h) 200 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A și A+;

i) 400 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A++ și A+++.

Din acest an, solicitantul a putut modifica informațiile introduse eronat (cu excepția CNP), prin utilizarea codului unic de accesare a înscrierii, până în momentul semnării contractului de finanțare.  Altă noutate valabilă din această sesiune a fost posibilitatea de a modifica eficiența energetică a unui echipament aprobat, doar de la o clasă superioară la o clasă inferioară, până în  momentul utilizării voucherului.

Înscrierea în program se poate face prin formularul de AICI.

Joomla SEF URLs by Artio