Prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă până pe 28 aprilie, arată că seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se va înregistra în Dobrogea, pe arii extinse din Moldova şi Muntenia, local în estul, centrul şi sud-vestul Transilvaniei. Nord-vestul Banatului şi estul Olteniei vor fi afectate doar izolat.

 

"Conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Moldova, Dobrogea, Banat şi Crişana, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei şi Olteniei. Rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, în Maramureş, local în nordul Transilvaniei şi al Olteniei, izolat în nord-vestul Munteniei", precizează prognoza publicată de ANM.

Rezerva de umiditate din sol în stratul 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfăcătoare în Maramureş şi Crişana, cea mai mare parte a Banatului şi Olteniei, nordul, local în centrul şi sudul Transilvaniei, sudul şi vestul Munteniei, izolat în nord-vestul Moldovei. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia, local în estul, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Banatului şi estul Olteniei. 

În acest context, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune că recolta de cereale va fi foarte slabă. Actualele rezerve ajung până la următoarea recoltă, a dat asigurări acesta. “Stocurile pentru cereale vor fi suficiente până la noua recoltă, care din păcate va fi foarte slabă, dacă va fi 50-60% va fi foarte bine. În anii foarte buni când a plouat, am produs la 9 milioane de tone de grâu. Consumul intern este de între 2,5 şi 3 milioane. Pentru panificaţie cam 2,2 milioane, restul pentru cei care procesează şi care lucrează în domeniul panificaţiei. Dacă va fi jumătate, va fi undeva la 5,6 milioane. Deci consumul intern va fi acoperit, va trebui să avem grijă să ţinem cerealele în ţară. Şi avem această asigurare din partea celor care fac export şi import cu cereale, am făcut o înţelegere, noi o să ne ţinem de cuvânt, sper că şi domniile lor se vor ţine de cuvânt, dacă nu, avem acest instrument, extrem sigur, prin care putem să sistăm exporturile. Nu am dori să ajungem iar în acea situaţie”, a declarat Adrian Oros.

Ministrul a dat asigurări că populația nu trebuie să-și facă probleme nici în privința aprovizionării cu alte categorii de alimente, întrucât sunt stocuri mari de lapte şi produse lactate, carne de pui, legume şi carne de vită, create pe fondul modificării comportamentului cumpărătorilor.

Foto: agrointel.ro

Joomla SEF URLs by Artio