Doi giganți de pe piața românească sunt în atenția opiniei publice după ce șefii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au dezvăluit rezultatele alarmante ale controalelor efectuate în ultima perioadă.

 

Conducerea ANPC a anunțat că a demarat un control care viza verificarea cantității de gheață puse de rețelele fast-food în paharele clienților. Numai că... Unde dai și unde crapă. Verificările au presupus și prelevarea de probe care au fost analizate în laborator, iar rezultatele i-au făcut pe comisari să-și pună mâinile-n cap. În mai multe restaurante KFC, gheața pusă în băuturile răcoritoare conținea bacterii periculoase. "Am vrut să limităm răspândirea acestei gheți, respectiva mașină de gheață a fost sigilată, operatorului economic KFC i s-a adus la cunoștință că aceste analize au fost efectuate și că au fost descoperite bacterii coliforme și enterococi intestinali. Analizele au fost repetate și în 5 din cele 7 unități verificate s-au găsit în continuare aceste probleme, bacterii coliforme, enterococi, Clostridium, lucruri care sunt de neacceptat, motiv pentru care se vor încheia documente prin care li se vor opri acele mașini de gheață", a declarat directorul general al ANPC, Paul Anghel, citat de Mediafax. 

ANPC a anunțat că va informa Ministerul Sănătății cu privire la cele constatate și că a decis oprirea temporară a furnizării cu gheață pentru băuturile carbogazoase în aceste restaurante. De asemenea, directorul Autorității a anunțat că va extinde controalele și a menționat că producerea gheții nu era prevăzută în autorizări.

Ca urmare a dezvăluirilor apărute în spațiul public, KFC România a transmis, marți, un punct de vedere: "În decursul zilei de astăzi, 22.10.2019, am luat la cunoștință, din spațiul public, de rezultatele buletinelor de analiză apărute ca urmare a controlului efectuat de ANPC în restaurantele KFC.

Dorim să precizăm încă de la început că avem proceduri stricte de management și gestionare a gheții, incluzând inspecții zilnice, săptămânale și curățări periodice ale mașinilor de gheață. În plus, realizăm teste independente frecvente ale gheții în toate restaurantele noastre.

Cu privire la rezultate prezentate de ANPC în spațiul public, dorim să comunicăm că ne asumăm întreaga responsabilitate și le cerem scuze clienților noștri pentru neplăcerile care ar fi putut să apară.

În acest moment am demarat o investigaţie internă pentru a determina cauzele care au condus la această situație ce ne-a surprins în mod neplăcut. Astfel, vă informăm că am decis oprirea tuturor mașinilor de gheață din toate restaurantele KFC din țară până la finalizarea verificărilor interne. Pentru siguranța consumatorilor ne luăm angajamentul că vom aplica măsuri stricte pentru a combate și a preveni astfel de situații în viitor.

Dorim să precizăm că, în cadrul restaurantelor KFC există deja proceduri de bună practică bazate pe principiile HACCP ce presupun un sistem riguros de analiză a riscurilor în punctele critice de control pe toate etapele lanțului alimentar. Avem un sistem de evaluare periodică la nivel de produse, furnizori și procese pentru a ne asigura că toate standardele de calitate impuse prin lege sunt respectate. Mai multe detalii aici: https://www.kfc.ro/preparatele_noastre

Vă mulțumim.

Echipa KFC România"

Gheața utilizată în restaurantele KFC nu a fost, în conferința de presă susținută de conducerea ANPC, singurul subiect care le-a dat fiori pe șira spinării consumatorilor de rând. Și magazinele Selgros au fost vizate de declarațiile făcute de conducerea ANPC, ca urmare a controalelor derulate de comisarii de la Protecția Consumatorilor.

Horia Constantinescu, președintele ANPC, a spus că echipamentele utilizate de companie nu asigură congelarea rapidă a produsului, aceasta făcându-se la -18 - -20 de grade Celsius, nu la -25 - -40 de grade Celsius. "Pare că beneficiază de alte reguli decât ceilalți sau doar că autoritatea noastră citește altfel normativele", a comentat Constantinescu, citat de Mediafax. Mai mult, scrie sursa citată, președintele ANPC a lăsat să se înțeleagă că Autoritatea Sanitar-Veterinară ar avea o abordare diferită, solicitând unui agent economic echipamente de congelare la -30 de grade Celsius, iar altuia, mai mare, echipamente de congelare la -18 grade Celsius. "Nu vom mai tolera abordări diferite, cei de la autoritatea sanitar-veterinară stau ascunși în spatele unor găselnițe legislative" , a declarat acesta, potrivit Mediafax.

Cu privire la ce se întâmplă în magazinele Selgros, șeful ANPC a mai spus că echipele de comisari nu au identificat o evidență a fluxurilor și loturilor de pește și nu a putut identifica trasabilitatea mărfii, respectiv momentul primirii, perioada de vânzare și cantitatea vândută de pește proaspăt, momentul congelării, cantitatea vândută în stare congelată și momentul retragerii mărfii. "Este un haos scriptic... Nu știm dacă Selgros retrage pește care este distrus sau în recongelează", a explicat Horia Constantinescu. De asemenea, inspectorii ANPC au mai constatat că modul de vânzare a peștelui nu este corespunzător, deoarece produsul nu este acoperit cu gheață, așa că, în anumite părți, peștele stă la 0 grade Celsius, iar în altele la 8-12 grade Celsius.

Conducerea ANPC a anunțat, în urma acestor verificări, că unele dintre raioanele de pește din magazinele Selgros vor fi oprite, iar avizele de congelare a peștelui ar putea fi retrase.

Sursa foto: viata-libera.ro

Joomla SEF URLs by Artio