Autorităţile pregătesc un recensământ al porcilor din gospodăriile populaţiei aflate pe raza a 10 km depărtare de fermele de porcine, iar la nivelul fiecărui județ se va stabili în ce cazuri animalele trebuie sacrificate, preventiv, în contextul epidemiei de pestă porcină africană. Totodată, comitetele locale pentru combaterea bolilor vor putea stabili o perioadă în care gospodarii să nu mai aibă voie să crească porci în propriile curți.

Dezvăluirile au fost făcute de oficiali din cadrul Autorității Naționale Sanitar-Veterinare, pentru economica.net. Aceștia vorbesc despre un recensământ al porcinelor, care va avea loc în perioada următoare. Vor fi vizate în special gospodăriile din apropierea exploatațiilor comerciale, pe o rază de 10 kilometri. În funcție de situația epidemiologică, la nivel județean, comitetele pentru combaterea bolilor vor putea decide sacrificarea preventivă a porcilor din gospodăriile aflate în zona fermelor de porcine și, în anumite cazuri, inclusiv interzicerea creșterii acestor animale de către populație.

Decizia de a depopula gospodăriile oamenilor aflate pe raza a 10 km de fermele comerciale a fost luată în data de 29 august când s-a reunit Centrul Naţional de Combatere a Bolilor (CNCB) care a analizat şi aprobat recomandările Grupului Naţional de Experţi pentru pesta porcină africană, scrie economica.net. Ulterior, documentul elaborat în CNCB, care include şi recomandările propuse de Grupul Naţional de Experţi, a fost transmis tuturor instituţiilor reprezentate în CNCB şi instituţiilor prefectului, prin IGSU.

Până la ora actuală, prezența pestei porcine africane  a fost confirmată în 13 județe, în total fiind identificate peste 900 de focare, în mai bine de 200 de localități.

Județul Prahova nu se numără printre cele afectate, cel puțin deocamdată, dar este înconjurat de focare, cazuri de pestă porcină africană fiind confirmate în Ilfov, Ialomița, Dâmbovița și Buzău (VEZI DETALII).

Joomla SEF URLs by Artio