Guvernul are în vedere rechiziționarea fabricii de biocide Hexi Pharma, închisă după ce, în urma tragediei de la Colectiv, s-a descoperit că aceasta livrase dezinfectanți neconformi spitalelor  din România.

 

Cu sistemul sanitar într-o criză uriașă de materiale de protecție și dezinfectanți, în plină epidemie, statul caută soluții pentru a acoperi necesarul. Surse guvernamentale au declarat pentru Europa FM că atenția autorităților este concentrată pe fabrica Hexi Pharma, unde toate utilajele fostei fabrici încă există, iar cu ajutorul specialiștilor Ministerului Apărării ar putea fi repuse în funcțiune.

Ministerul Economiei este cel care a prevăzut în decretul instituirii stării de urgență posibilitatea rechiziționării unor mărfuri sau utilaje private.

Sursele guvernamentale citate de Europa FM spun că vor fi rechiziționate liniile de producție și posibil anumite cantități de clor.

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a abordat tangențial subiectul, într-o intervenție la Europa FM, lăsând să se înțeleagă faptul că fosta fabrică Hexi Phama ar putea fi o soluție, în acest moment.

"Este o firmă românească care deja și-a achiziționat o linie de producție să facă măști. O vom ajuta cu o linie de creditare pentru a-și achiziționa materie primă și înțeleg că vor începe producția cât mai curând, cam într-o săptămână, ceea ce va însemna în jur de 3.000.000 de măști produse în România lunar. În privința biocidelor, la Hexi Pharma, cred că acolo este soluția", a declarat Florin Cîțu.

Ca măsuri de primă urgență cu aplicabilitate graduală, din decretul semnat de președintele Klaus Iohannis, privind instituirea stării de urgență, publicat luni, sunt prevăzute și "identificarea și rechiziționarea de stocuri, capacități de producție și distribuție, de echipamente de protecție, dezinfectanți și medicamente utilizate/utilizabile în tratarea COVID-19".

Președintele a explicat că măsurile sunt temporare și luate doar în cazul în care situația o impune.

Sursa foto: sputnik.md

Joomla SEF URLs by Artio