Guvernul a adoptat primele măsuri concrete pentru limitarea impactului pe care epidemia de coronavirus îl are asupra economiei. Astfel, premierul a anunțat susținerea companiilor, prin suportarea șomajului tehnic, astfel încât angajații să nu fie dați afară, rambursarea TVA, creșterea bugetului pentru decontarea concediilor medicale.

 

Măsurile adoptate în ședința de Guvern de azi-noapte sunt:

> majorarea plafonului de garantare a creditelor pentru IMM-uri, prin Fondul Naționale de garantare a creditelor pentru IMM-uri, cu 5 miliarde de lei. "Suntem pregătiți să majorăm acest plafon cu încă 5 miliarde de lei, dacă este necesar. Și dacă este necesar, să ne ducem către o majorare de 15 miliarde de lei. Garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda este subvenționată 100%, iar garanția funcționează pentru 90% din credite în cazul creditelor până în 1 milion de lei și 80% la creditele de peste 1 milion de lei", a declarat Ludovic Orban.

> rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde lei pentru a asigura fluxul de capital către companii, pentru a putea permite companiilor să beneficieze de capitalul de lucru necesar pentru funcționare.

> creșterea bugetului pentru decontarea concediilor medicale. "Când am preluat guvernarea am găsit situația în care rambursarea sumelor pentru plata concediilor medicale înregistrau întârziere de până la un an", a exemplificat Ludovic Orban.

> statul va asigura plata șomajului tehnic, din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM, prin bugetul de șomaj. "Am luat această decizie pentru este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe companii nu au capacitatea de a plăti, pentru li s-au redus veniturile, și există riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj sau să li se suspende contractele de muncă. Decizia este de a plăti din bugetul de șomaj 75% din salariul brut, pentru perioada de șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut".

Referitor la acest subiect, Orban a arătat că prima categorie de angajatori este cea afectată direct de măsuri restrictive, mai ales HORECA, hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacol, prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență: "Aceste companii, ca urmare a măsurilor restrictive adoptate de autorități, este clar că nu își pot plăti angajații. Angajații acestor companii vor beneficia de plata indemnizației pentru șomajul tehnic de 75%".

A doua categorie, și anume companiile care nu au fost afectate direct, dar au fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei, poate beneficia de acest prijin depunând o declarație pe proprie răspundere și dacă înregistrează o scădere a cifrei de afaceri  cu minim 25%.

Tot în această ședință, Guvernul a decis suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății, cu 42 de milioane, pentru centrele de carantină, respectiv al Internelor, cu 100 de milioane de lei, pentru achizițiile necesare protejării  diferitelor structuri din subordine: Poliţie, Poliţie de Frontieră, DSU, Jandarmerie.

Joomla SEF URLs by Artio