Taxă anuală pentru domeniile .ro, din 2018

Category: Economic Created: Tuesday, 08 August 2017 07:32


Proprietarii a câteva sute de mii de domenii.ro vor achita o taxă anuală de mentenanță, din primăvara anului viitor.

Aproximativ jumătate din cele aproape 900.000 de domenii .ro existente astăzi au fost înregistrate până la 1 iulie 2012 și, în consecință, proprietarii acestora vor fi obligați să achite o taxă de mentenanță. Estimările arată însă că doar 50% dintre deținătorii celor 450.000 de site-uri înregistrate până la 1 iulie 2012 vor plăti această taxă când vor fi notificați. Celorlalți - mulți nemaifolosind site-ul astăzi - le va fi retras dreptul de utilizare dacă nu plătesc, anunța profit.ro la finele anului trecut.
În luna ianuarie, Registrul Român de domenii .Ro (RoTLD) anunța că va introduce tariful de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile ".ro". "Din motive ce țin de stimularea economiei digitale precum și de buna funcționare a registrului domeniului de nivel superior, considerăm că este necesară reglementarea modului de administrare și funcționare a acestuia, în vederea asigurării unui cadru transparent, coerent și unitar care să stea la baza operării domeniului .ro în interes public", anunța atunci un comunicat de presă în care se vorbea despre lansarea în consultare publică, a unui proiect în acest sens, undeva în luna iulie.
Fostul director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, Decebal Popescu, care a semnat actul de introducere a taxei din partea ICI, a anunțat, pentru profit.ro, că taxa va fi de 6 euro/an, pentru fiecare domeniu în parte. Ea va fi achitată începând din martie 2018, potrivit datelor de la acest moment.

Contact

Pentru sesizări și ponturi, scrie-ne la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., pe pagina de FACEBOOK a publicației, TWITTER sau GOOGLE PLUS.