Mai multe firme mari din zonele industriale aflate în vestul țării îşi închid porţile sau îşi mută liniile de producţie în Ungaria sau Macedonia, iar mii de oameni vor rămâne fără locuri de muncă, în viitorul apropiat.

 

Una dintre cele mai vechi multinaţionale din Zona Industrială Vest a Aradului se mută în Macedonia, urmând să „furnizeze” aproximativ 3000 de şomeri. O firmă din domeniul automotive, cu aproximativ 2000 de angajaţi, îşi va închide la rândul ei porţile, îngroşând numărul celor fără loc de muncă într-un judeţ care până acum se laudă cu o rată scăzută a şomajului, NewsAr.ro, citând surse din domeniu.

O altă societate, de această dată din Zona Industrială Curtici, Key Safety Systems (KSS), cu 300 de angajaţi, şi-a mutat deja liniile de producţie la Miskolc, în Ungaria. Dată fiind fuziunea cu Takata, o parte din angajaţi au fost relocaţi la fabrica din Arad. Aceeaşi soartă o va avea, potrivit informaţiilor citate de NewsAr.ro, şi fabrica KSS din Hunedoara.

Informațiile apar după ce, recent, compania Rieker a anunțat că închide fabrica de la Lugoj, lăsând fără loc de muncă aproape 700 de persoane (VEZI DETALII).

Printre cauzele care duc la închiderea fabricilor din zonele industriale se numără, conform unei surse din domeniu, lipsa forţei de muncă (invocată la închiderea Rosko Textil), lipsa de perspective pe termen mediu şi lung, costurile tot mai mari de producţie (inclusiv cele cu salariile, care s-au majorat cu 50% în ultimii doi ani, la care se adaugă preţul energiei, majorat şi el cu 40% în ultimii doi ani), infrastructura de transport deficitară (costuri enorme pentru firme să aducă angajaţi de la zeci de kilometri, pe drumuri proaste ori foarte proaste), lipsa de sprijin din partea autorităţilor (se cunoaşte problema legată de transportul cu autobuzele în Zona Industrială Vest, unde firmele au ajuns să se înţeleagă între ele asupra orelor la care îşi duc angajaţii la lucru), chiriile mari, sau lipsa altor alte elemente de infrastructură decente (canalizarea, de exemplu) sau desele întreruperi ale furnizării energieie electrice. La toate acestea se adaugă, desigur, climatul de instabilitate din ţară.

Joomla SEF URLs by Artio