Vestea că românii vor fi somați de ANAF să declare cu cine au organizat nunta a creat vâlvă în spațiul public, fiind criticată inclusiv de ministrul de Finanțe, care a anunțat modificări ale legislației și a condamnat acțiunea Fisc-ului, pe care a numit-o, pe de-a dreptul, "hăituială".

 

Inițial, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a arătat că operațiunea lansată de Fisc "este în temeiul legal, numai că asta cu siguranţă, pe o listă de priorităţi a ANAF-ului este undeva mult, mult în josul listei. ANAF-ul avea multe alte lucruri de făcut înaintea acestei măsuri". Acesta a acuzat Agenția Națională de Administrare Fiscală că "tot timpul recţionează şi nu acţionează".

"Asta cu nunţile, botezurile şi ce au început să facă ei acolo mi se pare o acţiune din asta de hăituială din partea ANAF-ului faţă de contribuabili. Tot tu greşeşti ca stat, ai mii de angajaţi în sistem şi nu eşti capabil să anticipezi astfel de situaţii şi acum vii după ani de zile să ce? E o făcătură pe care FISC-ul încearcă să o facă încercând să dea vina pe altcineva decât pe Fisc pentru astfel de acţiune. Sau să spună, domnule, ne-am trezit acum şi cine face nunta este obligat să facă o declaraţie ca dacă ai alte persoane particulare care fac anumite servicii cu ocazia acelui eveniment, foarte bine. Dar fă-o de acum încolo ca omul să ştie, nu să vii după cinci ani de zile să bagi frica în tinerii căsătoriţi. Până la final de an sau începutul anului viitor, cum am promis, lucrurile se vor schimba. O să fie şi mai puţini acolo ca să nu mai aibă timp de astfel de ide", a fost prima reacție a lui Teodorovici.

Ministrul de Finanțe a declarat ulterior că nu este de acord cu modul de acţiune al ANAF, în ceea ce priveşte impozitarea nunţilor, şi spune că va propune schimbarea termenelor de prescriere, astfel încât să nu existe acţiuni ale Fiscului după 5 ani, ci în termen de doi. "Vorbeam cu vicepreşedintele de la ANAF, care a păstorit această situaţie şi care era convins de faptul că este o măsură foarte bună. Atunci mi-a venit şi ideea de a propune o modificare legislativă, că sunt 5 ani pentru prescriere şi am spus «Bun, dacă ai fi avut 10 ani, ai fi stat 10 ani ca să iei o asemenea măsură» că aşa e românul la noi, mai ales ANAF. Şi atunci poate ar fi bine să ducem această perioadă de prescriere de la 5 la 2 ani, pentru că în primul an declari veniturile, ăla nu se ia în calcul, dar după momentul obligaţiei de plată trebuie să înceapă să curgă momentul de prescriere. Asta pentru ca şi ANAF să poată acţiona din timp, să nu văduvească bugetul de stat cu sume pe care le-ar fi putut încasa, să nu stea ani de zile şi înainte de prescriere vine cu o astfel de măsură", a mai afirmat Teodorovici.

ANAF a început să trimită tinerilor căsătoriți formulare prin care le cere să indice persoanele fizice. persoanele juridice sau PFA-urile care, la nunta acestora s-au ocupat de asigurarea spațiului, au asigurat muzica ori servicii foto/video (VEZI DETALII). Acțiunea ar viza cuplurile care au organizat nunta din 2013 încoace.

Joomla SEF URLs by Artio