UZTEL SA a ieșit din insolvență. Culisele unui faliment programat și drumul de la incapacitate de plată la salvare

Written by Johann BAUER Category: Economic Created: Tuesday, 07 March 2017 18:20

uztelSocietatea Uztel SA din Ploiești a reușit să iasă din insolvență după șase ani. Decizia a fost luată de magistrații Tribunalului Dolj, care au constatat că obligațiile de plată asumate prin planul de reorganizare au fost respectate.

„Ca urmare a unui management defectuos la 6 septembrie 2010 societatea a fost nevoită să-şi declare starea de insolvenţă. Uztel era într-o vădită incapacitate de plată, acumulând datorii de peste 74 milioane lei. Înregistra restanţe la plata salariilor pe ultimele cinci luni, restanţe către furnizorii de utilităţi şi materii prime. Societatea se confrunta cu o lipsă acută de comenzi ceea ce a condus la încetarea producţiei, neplata impozitelor către bugetul consolidat şi a ratelor către bănci şi firmele de leasing. La data deschiderii procedurii, disponibilităţile băneşti ale societăţii erau de 102.634 lei. Prin implementarea unor măsuri de management adecvate am reuşit să reducem costurile de producţie, să redefinim şi să optimizăm fluxurile şi procesele de producţie", a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al Uztel S.A.

„Pe perioada derulării planului de reorganizare, ianuarie 2013-februarie 2017, Uztel a reuşit să-şi plătească atât creditorii înscrişi în tabelul definitiv de creanţe, cât şi creanţele curente către furnizori, salariaţi şi bugete. În reorganizare, Uztel a făcut plăţi de peste 430 milioane lei", a adăugat Remus Borza.

Actualitatea Prahoveană a dezvăluit, acum șase ani, povestea din spatele dezastrului în care ajunsese societatea ploieșteană. După ce a rezistat americanilor, comuniştilor, dar şi perioadei întunecate din anii 90, UZTEL a fost băgată cu un picior în groapă după privatizarea de mare „succes" din perioada guvernării Năstase.

Respectând tipologia devalizării a tot ce a însemnat, după Revoluţie, fabrică privatizată generatoare de profit, şi UZTEL s-a îmbolnăvit de cel mai periculos virus: căpuşarea.
În jurul uzinei au început să roiască furnizori de materie primă care au vândut societăţii tot ce îi era necesar pentru desfăşurarea în bune condiţii a producţiei. La preţul „corect", desigur!

Surse din cadrul uzinei ne-au declarat la vremea respectivă că majoritatea firmelor furnizoare de materie primă a UZTEL erau paravanul perfect pentru bunăstarea unor persoane angajate în societate pe poziţii de conducere, unele dintre acestea deţinând poziţii importante şi în rândul acţionarilor. Pentru că, nu-i aşa, fabrica este a muncitorilor, deţinători de procente infime din numărul total de acţiuni, însă grosul rămâne în mâna băieţilor deştepţi.

În noiembrie 2010, conform legii, noul administrator judiciar confirmat de creditorii UZTEL şi investit de instanţă a intrat în funcţie, a revocat consiliul de administraţie, a demis directorul şi a preluat managementul companiei aflate acum în insolvenţă. În acel moment, la preluarea societăţii de către administratorul judiciar, fabrica avea salariile neplătite către personal de peste cinci luni de zile, datorii imense către furnizori, creditori şi stat. În această situaţie tensionată, când conturile erau blocate iar muncitorii se aflau în pragul unei greve generale, când toţi partenerii de afaceri şi statul nu mai păsuiau compania, administratorul judiciar a operat schimbări majore în managementul resurselor.

Astăzi, în 2017, UZTEL a plătit datorii de 100 de milioane de euro către creditori și a ieșit din insolvență.

Citește articolul din Actualitatea PH apărut în februarie 2012: UZTEL SA – culisele unui faliment programat / EXCLUSIV APH

Contact

Pentru sesizări și ponturi, scrie-ne la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., pe pagina de FACEBOOK a publicației, TWITTER sau GOOGLE PLUS.