Veste importantă pentru firme: Apare Legea Prevenției. ANAF nu te mai amendează din prima, îți face plan de conformare

Written by Administrator Category: Economic Created: Friday, 13 January 2017 11:19

calcul economicFirmele nu vor mai fi sancţionate automat de organele de control ale statului, cum ar fi ANAF de exemplu, în cazul unor fapte care constituie contravenţii, ci li se va întocmi un plan de conformare, având la dispoziţie un termen pentru a corecta neregulile constatate. Această prevedere este cuprinsă legea prevenţiei al cărui draft a fost prezentat în şedinţa de guvern de joi de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Florin Jianu.

Potrivit actului normativ care are ca termen de aprobare în guvern 23 februarie, agentul constatator nu va putea aplica sancţiunea la prima constatare a unei fapte care constituie contravenţie, ci va încheia un proces-verbal de constatare a neregulilor şi va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum şi termenul de conformare pentru fiecare faptă. Acesta nu poate fi mai mic de 7 zile, iar după expirarea lui, organul de control are dreptul să reia controlul.

„În situaţia în care se constată că nu au fost respectate obligaţiile stabilite în planul de conformare, în termenul acordat, organul de control aplică sancţiunile prevăzute de actele normative. Contribuabilul beneficiază de măsurile de prevenţie o singură dată pentru fiecare faptă care constituie contravenţie, într-un termen de 5 ani", se arată într-un comunicat al ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Există însă şi excepţii care nu vor intra sub incidenţa legii prevenţiei. Este vorba de situaţiile în care se constituie un pericol pentru constatarea situaţiei fiscale sau un pericol pericol grav şi iminent de accidentare pentru salariaţi, precum şi cazurile în care se utilizează munca nedeclarată sau a minorilor.

Contact

Pentru sesizări și ponturi, scrie-ne la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., pe pagina de FACEBOOK a publicației, TWITTER sau GOOGLE PLUS.