Proiectul Ghidului de finanțare al programului "Rabla pentru electrocasnice", lansat în premieră de Ministerul Mediului, a fost publicat spre consultare publică. Documentul include informații despre valoarea voucherelor acordate, condițiile de acordare și modalitățile în care operatorii economici se pot înscrie în program. Autoritățile estimează că vor fi înlocuite, astfel, aproximativ 60.000 de echipamente electrocasnice vechi și uzate.

Proiectul a fost publicat pe site-ul Ministerului Mediului, unde va rămâne în consultare public timp de 10 zile. Potrivit acestuia, finanțarea se acordă sub formă de vouchere pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, cu eficiență energetică clasa A++, A+++, din următoarele categorii: mașini de spălat rufe; frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice; aparate de aer condiționat.

”Așa cum am promis, ghidul de finanțare a programului Rabla pentru electrocasnice a fost publicat. Este un program 100% nou, mult așteptat de români. Prin intermediul acestuia, estimăm că vom înlocui peste 60.000 de echipamente vechi și uzate cu unele noi, cu consum redus de energie și prietenoase cu mediul”, a declarat Grațiela Gavrilescu viceprim-ministru și ministru al Mediului.

Oficialul a anunțat că, în primă etapă, au fost incluse în program electrocasnicele cel mai des întâlnite în casele românilor. ”Am ales să demarăm programul cu aceste 3 tipuri de echipamente pentru că sunt cele mai prezente în casele românilor, sunt cele mai mari consumatoare de energie și sunt echipamentele de care oamenii se debarasează cel mai greu. În funcție de interesul manifestat pentru program, acesta va putea fi completat și cu alte tipuri de echipamente”, a mai spus Grațiela Gavrilescu.

Valoarea voucherelor a fost stabilită după cum urmează:

  • • 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++;
  • • 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++;
  • • 300 lei pentru aparate de aer condiționat cu eficienţa energetică la răcire (A+++/A++);
  • • 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A++;
  • • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A+++.

Cetățenii care doresc să beneficieze de finanțarea acordată prin acest program vor trebui să acceseze aplicația electronică de pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu și să urmeze pașii de înscriere în program, până la completarea cu succes a acestora. "Ulterior, solicitanții se vor prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit. Suma finanțată se scade de către comerciant din valoarea totală a facturii echipamentelor achiziționate prin program (TVA inclus), iar diferența va fi suportată de către persoana fizică, din surse financiare proprii. Este important de precizat că persoana fizică beneficiază de valoarea unui voucher la achiziţionarea unui echipament eligibil, în schimbul predării unui echipament uzat vechi echivalent. Schimbul se face în sistem 1:1. Cetățenii pot achiziţiona mai multe echipamente în schimbul predării unui număr echivalent de echipamente uzate vechi, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie. La momentul predării echipamentului nou-achiziționat, comerciantul va ridica echipamentul vechi, cedat în schimbul voucherului de finanțare.  Comercianții care doresc să participe în Program și care îndeplinesc criteriile incluse în ghid se pot înscrie prin depunerea dosarului de validare electronică, după publicarea Ordinului de ministru și demararea sesiunii de înscriere în vederea validării comercianților", se arată în informarea transmisă de Ministerul Mediului.

Joomla SEF URLs by Artio