sebi editorial„Spunea Monica Macovei că a făcut 40 de rapoarte în Parlamentul European, dar marea lor majoritate sunt doar o paginuță formală despre descărcarea de gestiune la diverse agenții europene. A fost de fapt un singur raport din care te faci că faci 35", a scris prahoveanca Adina Vălean pe pagina sa de Facebook.

În primul rând, ca să nu vă frământe prea mult această zicere profundă, trebuie să facem prezentarea: Adina Vălean este soția lui Crin Antonescu și ocupă un loc eligibil pe lista PNL la Europarlamentare.

Fostă protejată al lui Dinu Costache Patriciu, actuală protejată a soțului domniei sale, doamna Vălean este de remarcat odată la cinci ani, atunci când trece prin Prahova în campania electorală, pentru a ne aminti nouă, tuturor, nu numai că ne vrea votul, dar și că există. Sigur, o să spuneți, Ignat e cârcotaș - pe un salariu de câteva mii de euro lunar, plus diurne de alte câteva mii, doamna transpiră zilnic în Parlamentul European, pentru România.

Ne-a și spus-o, de altfel, făcând un simbolic și sugestiv gest: este cea mai activă dintre parlamentarii români, fiind „în semicercul puterii". Carevasăzică, poporul trebuie să știe că doamna se află în șotronul Parlamentului European, situându-se, ca poziție, pe primul rând, dacă am înțeles bine.

Am răsuflat ușurat: dacă doamna Adina e în „semicercul puterii", așa cum a confirmat și cel mai mare lăudător al acesteia, domnul președinte al PNL Prahova, Mircea Roșca („Adina Vălean se află în semicercul puterii" – citat din Roșca, de la manifestarea de prezentare a candidaților, aceeași în care Roșca a declarat în fața câtorva mii de delegați prezenți la Sala Sporturilor din Ploiești că a cunoscut-o pe Adina înaintea lui Crin „discret", „pe străzi", „organizat"), eu unul sunt ușurat.

Două chestiuni reies din zicerea de mai sus: 1. Că doamna e mai activă decât Monica Macovei; 2. Doamna e apreciată, în general, chiar și în tot felul de „semicercuri" influente.

Care este cel mai de preț lucru pe care îl poate aprecia electoratul din activitatea doamnei, pentru a-i mai acorda un salariu de cinci ani la PE? Că doamna Vălean a ieftinit roamingul. Așa zice dânsa, iar eu nu am motive să nu o cred. O fi de la semicercul ăla al puterii, de s-a zguduit Vodafone-ul și Orange-ul la Bruxelles când doamna Vălean, liberală veche, a dat cu tarifele de pământ?

Oricum, acesta e principalul proiect cincinal (adică în cinci ani) realizat de doamna Vălean, cu care aceasta se prezintă în fața electoratului, rugându-l să o voteze pe domnia sa pentru încă un mandat.
Ce ne promite doamna Vălean pentru următorii cinci ani, dacă ultimii cinci au fost încununați de atâta succes? Că are în derulare și alte proiecte importante pentru români, pentru oameni, pentru cetățeni. OK, zic, să-i dea cu cercul înainte, că rău n-are cum să fie. Pe principiul „Mai bine Vălean decât Gigi sau Vadim" îi acord doamnei suportul meu.

De aici, însă, mai departe, începem bambiliciul - carevasăzică Monica Macovei nu a făcut nimic la Parlamentul European. Așa zice și EBA – că ea, de fapt, a muncit mult mai mult decât Macovei. Adevărul ăsta e! Se și vede că EBA lasă ceva în urmă: este mică și poartă pamperși, să-i trăiască!

Dacă doamna Vălean e cu roamingul, să vedem un singur exemplu, dintre multe altele, în legătură cu activitatea Monicăi Macovei din PE, așa cum este reflectat în media:

CONFISCAREA EXTINSĂ. Directiva privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor obţinute din infracţiuni a fost votată de Parlamentul European. Raportor este Monica Macovei, care a mai obţinut un succes în PE.
Întreb: Ce e mai important pentru români, roamingul ieftin sau confiscarea averilor ilicite? Întreb, nu dau cu parul.

Sebastian Ignat

Joomla SEF URLs by Artio