Miercuri, 22 Noiembrie 2017
 

Editorial

Infecţia

Written by Nicu BOARU  |  Created on Thursday, 08 August 2013 17:54  |  Category: Editorial

nicolae boaru bibliotecaSă zăbovim, dragilor, asupra lui Vişinescu. Ca să fiu rău - şi fără să vă solicit să mă îngăduiţi în „otrăvurile mele", vorba lui Sainte-Beuve - aş zăbovi cu un panegiric şi cu o lumânare asupra orizontalei sale. Dar, fără să fiu rău, nu sunt bun. Şi apoi, nu ştiu de ce mă devoalez inexpresiv în puţinătatea mea uscată. Deci: ziariştii de la Gândul, se pare, l-au descoperit pe acest individ numit mai sus într-un loc mai înstărit al Bucureștilor, şi au început o cercetare ... critică legată de... de... fiara care a fost bipedul ăsta de o cruzime inumană.

ciprian radu editorialAflu că mii de sticle cu apă plată şi minerală au fost retrase din magazine din cauză că a fost depistată o bacterie rezistentă la antibiotic. Ba chiar şi o concentraţie de nitriţi peste limita admisă.
De fapt, n-am aflat nimic, pentru că nimeni nu spune numele producătorului.

Nevestele casnice şi ieşirea din criză

Written by Victor PREDA  |  Created on Monday, 05 August 2013 10:09  |  Category: Editorial

victor preda „Taxele au crescut; puterea noastră de a face plăţi a scăzut; guvernarea la toate nivelurile se vede în faţa unor reduceri serioase de venit; frunzele veştejite ale industriei s-au aşternut peste tot; fermierii nu mai găsesc nicio piaţă pentru produsele lor; economiile de mulţi ani ale miilor de familii s-au dus pe apa sâmbetei.

Iadul văzut printr-o lentilă

Written by Nicu BOARU  |  Created on Thursday, 01 August 2013 15:18  |  Category: Editorial

nicolae boaru bibliotecaPot să încep spunând: „Vai ce m-am speriat!" Ar fi un debut prost, leşinat, subnutrit. Fără să fiu mai ingenios, ţin să vă comunic stupoarea, cu ceva frison şi cu o câtime de amuzament cu care l-am privit pe Felix în celebra deja imagine repetată pe câteva televiziuni.

Când Nordul e jos şi Sudul e în pământ

Written by Nicu BOARU  |  Created on Sunday, 21 July 2013 12:21  |  Category: Editorial

nicolae boaru bibliotecaMă gândeam mai deunăzi ce înseamnă „unanim". Am tot auzit în ultimele zile adjectivul acesta, uneori şi substantivul „unanimitate". Aşa face întâmplarea să se repete ceva şi să confere un fel de semnificaţie sau tâlc unor lucruri, dacă nu minore, oricum neinteresante pentru tine.

Ori, se poate întâmpla să „coacă" în tine ceva (nu ca... bubă, ci ca maturaţie, ca plantă) şi să observi numai ce polarizează în jurul acelei obsesii, sau gând sau blocare pe ceva. Aşa si eu cu „unanim".

Valentin LazărUn român deștept a spus la un moment dat: avem o țară, ce facem cu ea? Chiar așa: ce naiba facem cu țara noastră? Încotro ne îndreptăm?

10 la Bacalaureat. Alina pleacă în Anglia

Written by Administrator  |  Created on Tuesday, 09 July 2013 19:43  |  Category: Editorial

sebi editorialDintre sutele de ştiri legate de Bacalaureat, una m-a impresionat: Alina-Gabriela Negrea, absolventă a Colegiului Naţional „Sf. Sava" din Capitală, a luat numai note de 10 la bacalaureat. Nu a participat la olimpiade şi nici nu a făcut meditaţii. „M-am concentrat pe ce mi-a plăcut mie şi pe ce am crezut că îmi va folosi", ne spune, modestă, Alina.

ciprian radu editorialDirectoarea liceului Bolintineanu e în arest pentru fraudarea examenului de Bacalaureat. În scurt timp, va trage după ea mai mulţi profesori şi inspectori care şi-au făcut, de ani buni, o afacere incredibilă pe seama prostiei elevilor. Şi, desigur, a părinţilor acestora.

Ce-au mai făcutără Miticii

Written by Nicu BOARU  |  Created on Tuesday, 02 July 2013 16:31  |  Category: Editorial

nicolae boaru bibliotecaResimt uneori (de multe ori), ca o neajungere personală, cronică şi greu remediabilă, dificultatea luării unei atitudini faţă de ceea ce se întâmplă pe-aici. Şi nu atât atitudinea ar fi problema, deşi vin din comunismul atât de nostalgizat de mulţi, când tocmai faptul că nu aveam sau luam o atitudine era îngrijorător; ci faptul că nu ştii faţă de ce să spui da-da, nu-nu – aici este chestiunea spinoasă a nopţilor mele.

Moartea vine pe pui rotisat, cu un pic de Furadan

Written by Sînziana VASILE  |  Created on Friday, 28 June 2013 14:50  |  Category: Editorial

SINZIANA1A venit vara şi păsărelele s-au întors din ţările calde direct în capetele fierbinți. Așa se face că pe 26 iunie m-am întâlnit cu un fenomen neobișnuit, chiar în centrul Ploieștiului. Oraș pe care îl știam de serios. În faţa Palatului Administrativ şi-au dat mînă cu mînă şi inimă cu inimă niște iubitori. De animale. S-au adunat acolo să protesteze, n-o să vă vină să credeți, împotriva unor oameni care au otrăvit niște cîini. (Nu pentru nivelul de trai, nu pentru victimele abuzului psihic şi fizic, nu pentru locuri de muncă.)

Sclipiri de normalitate sunt?

Written by Nicu BOARU  |  Created on Wednesday, 26 June 2013 21:12  |  Category: Editorial

nicolae boaru bibliotecaSe dedică zolidului prozatore și contondent-elaboratului publiciste Florin Toma, brav concitadin, ploieșten dat în Paște

Vremuri anapoda. Adică, o aparenţă de normalitate. O încropitură, ceva bălmejit, aiurit şi necăjit. Un prezent care e numai o senzaţie necatifelată de bine relativ sau de rău necopt. Trai valah, cu dodii, amnezii, ignoranță și neîncredere. Dedesubt, omuleți; deasupra nu prea sus cer fără stele.Și, totuși, nu-i așa de rău să viețuiești pe aici. E greu să exiști. Se cer, dacă nu geometrii etice, nipone, oareşce prinţipuri.