Miercuri, 22 Noiembrie 2017
 

Editorial

Valentin LazărTimp de două zile, principalele televiziuni naționale au avut ca subiect de prime-time situația de la Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap de la Ploiești. Analizând la rece, se pot desprinde câteva concluzii:
1. Autoritățile responsabile au reacționat execrabil. În loc să înceapă prin a arăta că le pasă de situația oamenilor suferinzi obligați să stea la cozi pentru a-și obține o amărâtă de pensie de handicap, șefii din acest sistem au avut reacții cel puțin nepotrivite.

Valentin LazărSimțim cu toții nevoia de a fi mai buni ca persoane, mai buni unii cu alții. Paștele este o perioadă în care forța binelui acționează fără ca noi să ne mai opunem cu putere, așa cum facem de obicei. Oamenii s-au străduit să fie mai buni în această perioadă. Fie că au postit sau nu, fie că au mers la biserică sau nu, fie că i-au ajutat sau nu pe cei mai năpăstuiți, fiecare s-a străduit să trăiască aceste zile un pic mai altfel.

„ ... că d'astea se ocupă socri-miu!"

Written by Nicu BOARU  |  Created on Thursday, 09 May 2013 20:10  |  Category: Editorial

nicolae boaru bibliotecaNu-i uşor începutul unui articolaş - chiar de doi bani, ca ăsta – scris în proximitatea cea mai alăturată şi mai concrescută (?!) a uriaşei zile de... trecere, adică de Paşti. Când te afli în plină Săptămână Luminată, când ştii că rigorile sau obişnuinţele presei scrise, vorbite, ochite nu impun cu necesitate apelul la cele înalte; când mai ştii că, cuviincios ar fi să taci, să te simţi liber pe dinăuntru, să aspiri, să te admonestezi cu luciditate blândă, fără masochisme ipocrite.

Solar e tâlcul ce tu ştii oricând...

Written by Nicu BOARU  |  Created on Wednesday, 01 May 2013 14:41  |  Category: Editorial

nicolae boaru bibliotecaA început o săptămână care, din perspectiva calendarului ortodox, este uriaşă. Mă tem de superlative, fug de ele ca şi de diminutive. Ele denotă o natură culturală cam precară, o înzestrare lingvistică amărâtă, ofilită sau oprită în creştere. Ca să nu mai vorbim de mimetism: e o modă să foloseşti pentru orice nimic ori pentru toate lucrurile şi fiinţele umflăturile adjectivale, de felul unor "extraordinar", "minunat", "senzaţional", "splendid". Nu poţi auzi decât "un om minunat", "un film minunat", "o zi splendidă", " o seară excepţională", şi asta până la saţietate.

Valentin LAZĂRAm primit în ultimele zile mai multe emailuri de la angajați ai IPCUP Ploiești intitulate „Cerere colectivă de eutanasiere”. Înfiorător! De câțiva ani, statul român i-a abandonat pe cercetătorii de la acest institut și nimeni nu este tras la răspundere.Faptul că, în secolul XXI, niște oameni cu vârsta peste 50 de ani și cu studii superioare cer public statului să fie eutanasiați trebuie să ne dea serios de gândit.

Cu ce ne... "algem"!

Written by Nicu BOARU  |  Created on Thursday, 25 April 2013 08:59  |  Category: Editorial

nicolae boaru bibliotecaCe-a fost mai întâi: găina beată sau oul stricat? Alegem până culegem, de nu ne mai dregem din postura de cetăţeni turmentaţi şi apoi ne plângem de ce acte şi inactivităţi sunt în stare productele proaspete ale inteligentei noastre parafe. Un an am trăncănit, dizertat, monologat, şuşotit, clămpănit de/despre Năstase Adrian (pronunţ cum era numit în claustru), iar acum, când, iată-l liber (ca şi cum, "dincolo" era în lanţuri şi cu biloi de puşcăriaş în Guyana la picioare), nu numai că nu ne mai interesează, dar îl ignorăm cu o abia mimată politeţe.

ciprian radu editorialDe câţiva ani, fotbalul românesc se află sub opresiunea Stelei. Hoarde de reporteri, cameramani şi realizatori menţin această ordine, mărşăluind între Palat şi redacţie, între Palat şi Ghencea, între Gigi şi MM, între Gigi şi Gigi, între Steaua şi Restul.

Lumpen-elita

Written by Nicu BOARU  |  Created on Monday, 22 April 2013 08:46  |  Category: Editorial

nicolae boaru bibliotecaIată o noutate uluitoare: trec zilele înfiorător (de la "fiori") de repede! Parcă ieri vă „întreţineam" cu relatarea dezvăluirilor făcute de tehnicianul TV care s-a aruncat în cap de la tribuna Parlamentului acum câţiva ani. Ei, mi se pare că au trecut de atunci nu şapte zile, ci şapte săptămâni. Un anotimp, un an, un timp.

Raze de speranță

Written by Valentin LAZĂR  |  Created on Friday, 19 April 2013 19:22  |  Category: Editorial

Valentin LazărA trecut ieri pe la mine un prieten care a venit din Occident. A avut o remarcă amară, ce m-a întristat profund: „În România, nici primăvara, când se încălzește și e soare nu vezi oameni zâmbitori pe stradă. Toată lumea este încruntată. În Occident, și în mijlocul iernii oamenii sunt zâmbitori și relaxați pe stradă".

Statul, principalul duşman al cetăţeanului. Exemple

Written by Administrator  |  Created on Tuesday, 16 April 2013 14:56  |  Category: Editorial

sebi editorial„Cineva" din Guvernul României mai bagă câte un amendament spre votare. Coincidenţa naibii face ca propunerile să fie nu doar imbecile – asta nu mai miră pe nimeni demult – ci pur şi simplu ticăloase, atacuri la bun simţ şi la moralitate, legalitate, etc.

Compunere

Written by Lucian RĂDULESCU  |  Created on Wednesday, 10 April 2013 17:22  |  Category: Editorial

lucian radulescuÎn oraşul meu unde rafinăriile poluează de parcă ar vrea să ne numim Copşa Mică în loc de Ploieşti şi unde nimeni nu le face nimic trăiesc câini vagabonzi. Dacă e să ne luăm după filmul „Filantropica" aceştia formează clasa de mijloc. De fapt un fel de tampon între autorităţile care se scarpină şi cetăţenii care hăulesc la lună. Dar oraşul aurului negru e încă bine.