Miercuri, 22 Noiembrie 2017
 

Editorial

Cum era să mor în weekend / Scrisoare deschisă domnului comandant Viorel Dosaru

Written by Administrator  |  Created on Wednesday, 06 March 2013 11:27  |  Category: Editorial

sebi editorialDomnule Dosaru, tocmai citesc un comunicat primit prin SMS din partea instituţiei dumneavoastră, în care sunt anunţat că acum „este în desfăşurare o acţiune a poliţiştilor pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere".

Jeg incalculabil şi busturi aurifere

Written by Nicu BOARU  |  Created on Wednesday, 27 February 2013 10:49  |  Category: Editorial

nicolae boaru bibliotecaÎncep cu ceva care nu are, aparent, legătură cu bicisnicia vieţii noastre politice minore: cu cenuşiul ucigător de-afară. Ei, nu mă interesează sau nu am de ce să mă refer la stihie, la plumburiul atmosferic. Altceva am în/pe suflet. Am resimţit ca pe o palmă şi ca pe o umilinţă, duminică dimineaţa, în timpul unei deambulări din Piaţa Anton, pe linia de tramvai, spre Palatul Culturii, această conjuraţie a urâtului strepezitor. Am verificat-o azi, marţi, tot dimineaţa. Dacă mai trăia Ceaușescu i-aş fi scris o telegramă, rugându-l să interzică autumnalul ploios sau vremea plumburie din finalul iernii, pe motiv de urâţire galopantă.

victor preda De ani de zile, de câte ori vine vorba despre poluare în Ploiești autoritățile cu atribuții în domeniu susțin că situația nu este deloc gravă, că totul este sub control. Mai mult, argumentul suprem ne este servit cu superioritate:

Pielea ursului de aur din pădure

Written by Lucian RĂDULESCU  |  Created on Tuesday, 19 February 2013 18:06  |  Category: Editorial

lucian radulescuCe-au mai vuit televiziunile cum că România a rupt iar malul la Berlin luând Ursul de Aur. Noi toţi, ăştia 19-20 de milioane de români ne-am ales cu trofeul, nu-i aşa? Ba deloc. Şi cât au vuit televiziunile? O zi, maxim două. Pe urmă înapoi la scandaluri, înjurături şi mizerie. Un urs fie el şi de aur nu poate să bată noul look al Zăvorancei. Un urs de aur e un ursuleţ de pluş pe lângă divorţul zânei Surpriză. Iar oficialii noştri vor urşi doar când o să-i cheme Ţiriac la o partidă de tras cu puşca prin pădurile patriei.

O mândreţe de colivă

Written by Nicu BOARU  |  Created on Tuesday, 19 February 2013 16:14  |  Category: Editorial

nicolae boaru bibliotecaAcum vreo câteva săptămâni vă făceam, dragilor, niscaiva socoteli. Nu vă cer eu socoteală, dvs.! Nu-mi permit. N-am făcut niciodată aşa ceva cât timp am la dispoziţie o oglindă, fie ea cu argintul coclit. Ei, şi prin aceste socoteli încercam să prind „portretul" vieţii bietului valah. Dincolo de cele 116 taxe şi impozite, dincolo de urâţenia sau nu chiar estetica vieţii noastre cotidiene, simţeam că se întinde teritoriul unei stepe amărâte, cu o vegetaţie anemică şi rară.

Câteva cugetări despre bască şi lehamite

Written by Andrei TUDOR  |  Created on Friday, 15 February 2013 08:31  |  Category: Editorial

andrei tudorLegitimarea cât şi legitimitatea sunt practic cuvinte interzise în România. Nu prin Lege, nu va face nimeni puşcărie dacă le va folosi - aceste cuvinte nu mai au sens şi nici conţinut. Contaminarea unei societăţi cu nonvalori a condus la apariţia cetăţeanului surogat.

Eternul prostiei feminine / Despre relații, supraviețuire și alte tâmpenii

Written by Sînziana VASILE  |  Created on Thursday, 14 February 2013 15:10  |  Category: Editorial

SINZIANA1Dacă pui un bărbat lângă o femeie şi-i analizezi cu atenţie îţi dai seama că sunt două animale diferite. Şi dacă stai bine şi te gândeşti, îţi dai seama că ai petrecut o viaţă întreagă obligat să ignori această diferenţă monumentală şi să crezi că de vină e un cromozom amărât.

Şeicspire, du iu spic rumenian?

Written by Lucian RĂDULESCU  |  Created on Wednesday, 13 February 2013 13:30  |  Category: Editorial

lucian radulescuMy name is Jinga. Ion Jinga. Cam aşa ar fi trebuit să înceapă ambasadorul nostru din UK intervenţia la CNN. Măcar să-i bage un pic în sperieţi pe ăia de obligă omul să vorbească în engleză. Dar ce, româna nu-i limbă? Carnea de cal nu-i tot carne? Ambasadorul român în Anglia nu-i tot ambasador?
Nu!

S-a găsit soluţia: furi, după care te apuci de scris în puşcărie, ca să faci o treime din pedeapsă

Written by Administrator  |  Created on Tuesday, 12 February 2013 19:33  |  Category: Editorial

sebi editorialMă bucur pentru Adrian Năstase. Fostul deputat de Prahova este cu un picior în afara penitenciarului, după ce instanţa Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti a dat aviz favorabil cererii de eliberare formulată de apărătorii fostului premier. Năstase s-a jucat cu procurorii – discuţia legată de calitatea ştiinţifică a lucrării l-a poziţionat pe fostul premier şi deputat de Prahova pe terenul propriu, iar magistratul a ieşit cu imaginea şifonată.

Câh!

Written by Nicu BOARU  |  Created on Tuesday, 12 February 2013 16:26  |  Category: Editorial

nicolae boaru bibliotecaFum, pucioasă, zgomot – iată ce ne oferă (în continuare şi mereu) cotidianul minuscul aborigen. Şi toate, nu numai zgomotul pentru nimic sau pentru ceva pitic. Toate sunt atât de scăzute şi aşa de căzute (de unde?), încât un Gulliver auzind tărăboiul produs nu de armii şi de oţele, ci de tigăi şi sifoane date la chef în cap – n-ar vedea cui i se datorează. Neant gălăgios, parcă spunea un vital negaţionist, pre numele său ... Sioran. Adică Emil Cioran, pe care, ca şi pe Caragiale, alt „spectrograf" al moftologiei valahe, n-am ştiut să-l păstrăm.

Politicianul tânăr e mai hoţ decât ăla bătrân?

Written by Administrator  |  Created on Monday, 11 February 2013 15:55  |  Category: Editorial

sebi editorialScandalurile care se ţin lanţ, atât la Bucureşti cât şi în provincie, dau măsura nepăsării celor puţini faţă de cei mulţi.