Opinii

Opinii

Este aproape miezul nopţii. Riguros exact, că suntem în Germania, e 23,42. Orășelul doarme sub o claie de întuneric vâscos. Cele câteva becuri gălbui din vârful stâlpilor fac şi ele ce pot. E destul de frig, pentru luna lui cuptor a concediului de vară. O ploicică zornăie monoton pe acoperişuri. Cred că din casă se aude ţais, exact ce-i trebuie neamţului ca să doarmă buştean şi să viseze că pe stradă nu umblă nici măcar infractorii. Români, desigur, asta nu e greu de constatat, cu RO pe maşină. Normal că mă codesc să sun, deşi fräulein de la benzinăria de pe autobahn, care-mi dăduse adresa, fusese categorică, gesticulând foarte expresiv: Ei, na!, ce contează ora, când e vorba de afaceri?

Read more: țICNELI (âncă) SUPORTABILe (9) Nişte europeni. Azi: Neamţul nu putea să doarmă liniştit
Opinii

Fiindcă mulți cred încă și acum că Ziua Independenței de Stat a României trebuie sărbătorită pe 9 mai, la aceeași dată, așadar, cu Ziua Europei și cu Ziua Victoriei asupra Germaniei Naziste (de altfel, compania este selectă), n-ar fi rău să ne aplecăm puțin asupra evenimentelor istorice de acum 143 de ani și chiar mai recente, ca să ne risipim confuziile și să ne limpezim opțiunile.

Read more: țICNELI (âncă) SUPORTABILe (6). Istoria, adevăr sau cioacă. Alegeți!
Opinii

Nu din snobism, ci pentru a mai îndulci puțin titlul și, mai ales, pentru a vă convinge într-o limbă de largă circulație și enorm prestigiu că ceea ce urmează să vă spun astăzi e o treabă mare, fraților, și la ei și la noi, și atunci și acum, iată tema pe franțuzește: ”Du sublime au ridicule, il n'y a qu'un pas”. A spus-o Napoleon după ce, bineînțeles, a experimentat-o pe pielea lui imperială, sub forma unui ridicol dezastru sublim, realizat în pas grăbit, atunci când a fost nevoit să se retragă cu coada între picioare din Moscova complet pustiită, dar nu cucerită, total distrusă, dar nu capitulată. Dar, în fine, să lăsăm istoria să doarmă-n colb de cronici, cum însuși Poetul ne îndeamnă... și să vedem bârna din ochii noștri...

Read more: țICNELI (âncă) SUPORTABILe (5). Privind la clipă, istoria se cacă pe ea de râs
Opinii

Nu știu cum e la Palatul Victoria, dar la Ploiești, Poliția Națională e aproape inexistentă pe străzi, iar în zonele cu risc criminogen ridicat sunt trimiși, de către comandantul Poliției Ploiești, doar polițiști locali, unii dintre ei fără pregătire pe ordine publică și majoritatea femei. Așa, în bătaie de joc, că bătaie de joc este și sentimentul de ordine publică în municipiul Ploiești, ca să știți.

Read more: Stimate domnule ministru Vela,
Opinii

Ţi s-a întâmplat, desigur, să ajungi la un adevăr. Nu la un mare adevăr, la un adevăr istoric, la un adevăr absolut, aşa cum fac prorocii, filozofii, artiştii sau savanţii, iluminaţii sau vizionarii, spuneţi-le cum vreţi. Nu la aceste cazuri de graţie divină mă refer eu aici. Nu! Eu mă refer la omul normal, la omul ca toţi oamenii, la omul obişnuit, căruia, uneori, i se întâmplă să ajungă la un adevăr obişnuit şi să devină conştient de asta: Dom’le, ăsta e adevărul!

Read more: țICNELI (âncă) SUPORTABILe (4). Dilema adevărului
Opinii

Unul dintre puținele avantaje ale izolării este că poți s-o iei razna fără a da de bănuit. De pildă, uite, eu o să vorbesc astăzi despre un... zâmbet. Și, la pariu, asta n-o să i se pară nimănui ciudat. Da, își face pandemia de cap și covidul ravagii, dar ce? nu merge un mic zâmbet, acolo, măcar așa, de rezistență tăcută, de sfidare drăguță? Îmi amintesc că un oarecare Marquez a scris chiar un roman întreg și foarte gros, ni la el: ”Dragoste la vremea holerei”. Ce mi-e holera, ce mi-e covidu?! Plus că dragostea e mai mult decât un zâmbet, nu?

Read more: țICNELI (âncă) SUPORTABILe (3). Conspirația zâmbetului. Sau invers?
Opinii

Am ținut tot postul, am dat de pomană, am ascultat de Vela și de Daniel, l-am afurisit pe Iohannis și, ca dovadă că nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită... ups!, mi se strică frigiderul. Tocmai acum, vă dați seama?!, când cu toate alea pentru Paște, bucătăreală, prăjitureală... Nevastă-mea nu e italiancă, dar se pricepe la tarantele. Dopo che e finito il repertorio di siciliane e calabrese, numai într-o napoletana vero m-a ținut... Au, au, au, zilele mele, capisci?

Toți zeii!... toți au murit! toți mor! vorba lu' Nenea Iancu, atunci, bre, când cu Lefter ăla cu două lozuri, numai... Internetus trăiește.

Read more: țICNELI (âncă) SUPORTABILe (2): Mitică din Crângași
Opinii

Dacă era Barna președinte, USR s-ar fi tolănit în același fotoliu din celebra celulă online de criză în care nu se întâmplă nimic, PNL ar fi fost tot la guvernare, iar PSD ar fi defilat cu același tip, Ciolacu, la care nu aș putea distinge nici măcar boom-ul sonic dat de absolvirea gimnaziului. Toate aceste entități - Viorica, Iohannis, Barna, Kelemen, Tăriceanu - luate laolaltă sau separat - nu ar reuși însă să explice, de exemplu, de ce România are numai câteva sute de paturi cu ventilatoare, în loc de câteva mii. Nu doar acum, când tremurăm în fața covidului, ci așa, în general.

Read more: Dacă era Dan Barna președinte
Opinii

După fix 33 de zile și ceva mai multe nopți (astea trec mai greu), hai să ies și eu din casă… Cu pantalonii merge ușor, cureaua se lasă înduplecată cu o singură gaură. Cămașa însă face gât, adică ultimul nasture nu se închide neam… hait, zic, s-o fi schimbat moda, bine că n-am păr pe piept. Iar pantofii… o, Doamne, ce durere!, pantofii mă supără rău de tot. N-au intrat până ce n-am scos limba la ei. Cred că erau geloși pe papuci.

Și iată-mă la volan, motorul pornește la sfert de cheie, se-aprind zeci de leduri, iar o voce suav-metalică îmi șoptește lasciv: Bine-ați venit la bord! Este o zi splendidă. Unde dorește domnul să meargă? Ei, nu!, asta e prea de tot! În primul rând, că încă nu este ora 11. În al doilea și următoarele, am acasă tot ce-mi trebuie, inclusiv... voce, în oraș, toate alea sunt închise, plus că sunt un cetățean responsabil. Și, în semn de protest, mă ridic din pat și mă îndrept hotărât către fotoliu. M. Ghiță Mateucă

Opinii

POLITIA_ROMANACa urmare a articolului postat on-line de publicaţia dumneavoastră în ziua de 14.05.2011, intitulat “Studiu / În cât timp ar ajunge 112 la domnul Despescu, dacă vecinul său l-ar alerga cu un topor?”, pentru corecta informare a opiniei publice considerăm că sunt necesare următoarele precizări:

În cuprinsul articolului se face referire la faptul că autospecialele aflate anterior în dotarea posturilor comunale de poliţie au fost redistribuite Secţiilor de Poliţie Rurală nou înfiinţate, acest lucru producând deficienţe în capacitatea de intervenţie a poliţiştilor la apelurile primite prin sistemul unic de urgenţă „112”. Anterior implementării noului concept de poliţie rurală, în dotarea posturilor comunale şi Birourilor de Poliţie Rurală care coordonau activitatea acestora, se aflau 91 de autospeciale de poliţie.

Aceste autovehicule au fost redistribuite structurilor nou înfiinţate: 12 secţii de poliţie rurală (cu 5-9 posturi de poliţie comunale arondate), 3 poliţii comunale şi 3 posturi de poliţie comunale independente. Concret, activităţile propriu-zise de patrulare şi intervenţie sunt efectuate tot în perimterul localităţilor arondate secţiilor respective. Criminalitatea este acum abordată la nivel zonal şi nu local. Graţie unei coordonări superioare la acest nivel, schimbul de informaţii a devenit mai rapid şi mai consistent, iar intervenţia Poliţiei asupra cauzelor şi condiţiilor generatoare de criminalitate a fost îmbunătăţită.

Noul concept de organizare asigură permanenţa serviciului poliţienesc pe raza mai multor localităţi, prin constituirea de patrule care acţionează pe schimburi de câte 8 ore, atât cu autospecialele cât şi pedestru. Patrulele sunt şi mixte, alcătuite din poliţişti din cadrul secţiior rurale de poliţie şi poliţişti din cadrul posturilor comunale de poliţie.

De menţionat este că există situaţii când un autoturism deserveşte teritoriul a două localităţi, în special în situaţia în care poliţistul care îşi desfăşoară activitatea la un post de poliţie se află în concediu de odihnă. În acest caz, în funcţie de situaţia operativă, şefii secţiilor de poliţie rurală pot solicita modificarea regimului de utilizare a autospecialelor, autoturismul fiind folosit de Secţia de Poliţie care arondează postul comunal, dar tot pentru acelaşi areal.

Prin implementarea noului concept de poliţie rurală, dotarea nu a fost afectată în niciun fel, dimpotrivă, au fost alocate cantităţi suplimentare de carburant pentru cele 91 de autoturisme aflate în dotarea secţiilor, pentru efectuarea activităţii de patrulare şi a activităţilor operative.

Totodată, a fost suplimentat numărul de staţii radio portabile aflate în dotarea lucrătorilor din cadrul secţiilor de poliţie rurale, pentru îmbunătăţirea comunicării cu dispeceratele şi celelalte patrule aflate în teren, iar patrulele au fost dotate cu telefoane mobile, ale căror numere sunt afişate la sediile posturilor de poliţie arondate secţiilor de poliţie rurală, cetăţenii având astfel posibilitatea de a apela direct poliţiştii aflaţi în teren. A crescut astfel mobilitatea forţelor de intervenţie, acum fiind posibilă apariţia elementului ”surpriză” pentru acele persoane care intenționează să comită fapte antisociale.

În ceea ce priveşte capacitatea de deplasare la apelurile de urgenţă, intervenţia la evenimentele semnalate se realizează pe principiul ”cel mai apropiat poliţist de locul evenimentului intervine”. Acest lucru se realizează, de regulă, de către poliţiştii aflaţi în patrularea intercomunală şi funcţie de situaţia creată, de către poliţiştii aflaţi în serviciu, la sediul poliţiilor comunale/posturilor de poliţie comunale. 

 Statistic, bilanţul intervenţiilor ca urmare a apelurilor primite prin intermediul numărului unic de urgenţă „112” este favorabil, existând totuşi unele aspecte care pot fi îmbunătăţite în perioada următoare:

  1. a. Nr. intervenţii la solicitări prin SNUAU 112 - RURAL

1.093

-          Până la 10 minute

606 (55,4 %)

-          Până la 15 minute

224 (20,5%)

-          Până la 20 minute

159 (14,6%)

-          Peste 20 minute

104 (9,5%)

-          Neconfirmate

192 (17,6 %)În speranţa că aceste precizări vor contribui demersului jurnalistic de  informare a comunităţii cu privire la aspectele de interes din activitatea poliţiei, vă mulţumim pentru interesul acordat acestui subiect.Cu stimă,

Biroul de presă

Joomla SEF URLs by Artio