Zi crucială, miercuri, pentru Guvernul Grindeanu, căruia PSD i-a reproșat neimplementarea majorității măsurilor asumate prin programul de guvernare, lipsa de comunicare și coordonare. Rapid a venit și contraatacul din partea prim-ministrului, conturându-se, în doar câteva ore, o situație fără precedent pentru România.

 

"Am făcut o evaluare a stadiului implementării programului de guvernare, analiză anunțată în ianuarie, imediat după ce a fost instalat noul Guvern. Am avut varianta nu foarte confortabilă să spunem adevărul, oricât ar fi de crud. Nu a fost o acțiune care să aibă ca obiectiv promovarea sau demiterea unor persoane. S-a lucrat la un document care să ne arate unde suntem, ca să luăm decizia corectă. Să stabilim calea de urmat și cum putem recupera întârzierile. Poate că este o acţiune în premieră când un partid are acest curaj, la aproape șase luni de guvernare", a susținut Dragnea, potrivit căruia, din cele 500 de măsuri prevăzute pentru acest an, 393 având ca termen finalul primului semestru, acum ar fi neîndeplinite 60%, iar 27% dintre măsuri sunt în curs de realizare.
Dragnea a spus că ședința de miercuri nu-și propusese demiterea premierului, dar că Sorin Grindeanu "nici nu a așteptat să ne îndreptăm către un vot, care putea să fie un pachet de măsuri administrative sau să cuprindă nişte înlocuiri în Guvern, nu neapărat demisia sau demiterea prim-ministrului Din păcate premierul nu a așteptat să se ia nicio decizie, ne-a transmis că își dă demisia cu condiția ca președintele Iohannis să numească un premier de la PSD și că putem să-l și excludem din PSD, că nu-l mai interesează"
Liderul PSD a spus că "toți miniștrii și-au depus demisiile înainte de CExN. (...) Am luat act de anunțul prim-ministrului că-și va prezenta demisia".
Și Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că BP Central al ALDE, care s-a reunit miercuri pentru a discuta pe marginea raportului de evaluare a îndeplinirii a angajamentelor pe care ni le-am luat în fața electoratului, a ajuns la concluzia privind "o slabă performanță a actualului executiv. Există o discrepanță majoră între percepția publică și realitate. Această analiză relevă o situație care devine mai mult decât preocupantă. Această decizie a noastră de retragere a sprijinului politic pentru domnul Grindeanu nu este un capriciu sau care ține de o conjunctură politică".
CEx-ul a decis, miercuri, retragerea sprijinului politic pentru Sorin Grindeanu, dar și excluderea din partid a oricui va alege să facă parte dintr-un Guvern care nu mai are susținerea PSD.
Nici Sorin Grindeanu nu a rămas, însă, fără replică, iar după conferința liderilor coaliției de guvernare a dezvăluit și alte detalii din spatele ușilor închise: "De ce în toată această perioadă, inclusiv în această seară, mi s-a propus șefia mai multor instituţii ale statului doar ca să îmi dau demisia? Sau chiar să fac parte din viitorul Guvern, ca ministru sau vicepremier? Eu zic că această situație merita a fi clarificată". Premierul a spus clar și răspicat că nu își dă demisia decât "când președintele Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD, pentru că e normal față de acele sute de mii de oameni, față de scorul pe care PSD pe care l-a obținut în alegeri. Nu vreau ca alte scenarii să intre în discuție. Nu mă agăț de acest scaun, am spus în ce condiții îmi dau demisia". Totodată, acesta a confirmat că i-a cerut și lui Liviu Dragnea să demisioneze de la conducerea PSD, un gest prin care să-și asume, alături de el, eșecul acestei guvernări.
Potrivit lui Grindeanu, Executivul avea de implementat până acum 97 de măsuri, dintre care 43 în primul trimestru și 54 în cel de-al doilea, iar la acest moment numai nouă sunt neimplementate. Acesta a mai implementat că în raportul de evaluare, pe care l-a văzut în premieră miercuri, i s-a reproșat inclusiv că nu a dezvoltat relațiile economice cu Federația Rusă, chestiune pe care nici nu avea cum să o facă din moment ce sunt în vigoare niște sancțiuni impuse de Uniunea Europeană, din care România face parte.
Conform raportului de evaluare publicat miercuri de PSD, Cabinetului Grindeanu i se reproșează:

Joomla SEF URLs by Artio