Președintele PNL Prahova, senatorul Iulian Dumitrescu, analizează, într-un amplu material publicat de Adevărul, criza de forță de muncă resimțită în țara noastră și avertizează că fenomenul va deveni, în scurtă vreme, una dintre cele mai mari probleme ale economiei românești.

Iulian Dumitrescu critică, în analiza realizată pentru Adevărul, soluția propusă de coaliția aflată la guvernare, apreciind că aceasta "nu se referă la corecţia politicii economice, ci la importul a zeci de mii de muncitori din sud-estul Asiei. Despre impactul politicii economice a unei ţări asupra demografiei se vorbeşte mai puţin deoarece tendinţele demografice nu se pot schimba de pe o zi pe alta. Politicile economice au efecte demografice ireversibile pe termen lung. Având în vedere declinul demografic dramatic al României, mă număr printre politicienii care îşi înţeleg responsabilităţile şi se preocupă nu doar de ceea ce se întâmplă mâine, ci de ceea ce pregătim pentru generaţiile viitoare".

Senatorul propune modelul economic liberal, care are "două componente de bază: modificarea structurală a domeniului de acţiune pentru întreprinderile mici şi mijlocii care acţionează în piaţa locală, precum şi construcţia şi recuperarea resursei umane superior calificate. Prin dotarea cu factorul de capital inovativ şi cu resursa umană înalt calificată, mediul antreprenorial din România poate realiza tranziţia de la o economie dependentă şi necompetitivă, la o economie independentă, competitivă, capabilă să satisfacă cererea internă şi să internaţionalizeze producţia, prin avansuri tot mai puternice ale exporturilor".

Pentru a contura amploarea fenomenului, senatorul Iulian Dumitrescu, prim-vicepreședinte PNL pentru mediul de afaceri și societate civilă, aduce drept argumente câteva statistici alarmante: "Aproximativ 20% din cetăţenii români cu vârsta activă, între 20 şi 64 ani, locuiesc şi muncesc într-un stat european. România este sursa a aproape jumătate din toată asistenţa medicală ce a emigrat în UE. Anual, țara noastră pierde prin migraţie populaţia a două oraşe mici.  În jur de 4,5 milioane de români lucrează în prezent în străinătate, iar numărul acestora continuă să crească de la an la an".

"Dacă România nu îşi schimbă politicile economice pentru a-şi ajusta populaţia, în câţiva ani vom ajunge o ţară a oamenilor bătrâni şi neajutoraţi, care se sting de dorul copiilor plecaţi în străinătate pentru un trai mai bun", avertizează președintele PNL Prahova.

Joomla SEF URLs by Artio