Preşedintele de onoare al Partidului Mişcarea Populară, Traian Băsescu, cere liste comune de candidaţi cu PNL şi USR la alegerile locale din 2020, explicând că, dacă rămâne valabilă legea privind alegerea primarilor într-un singur tur, candidaturile separate ar duce la împărţirea voturilor şi ar lăsa "administraţiile locale tot în mâna PSD-ului".

 

Recomandarea a fost transmisă vineri liderilor din toată ţara ai PMP, în cadrul unei şedinţe a Colegiului Naţional al formaţiunii derulate la Sinaia, şedinţă care a avut pe ordinea de zi analizarea rezultatelor de la alegerile prezidenţiale şi pregătirea strategiei pentru localale şi parlamentarele de anul viitor. La primul capitol, preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că sunt 130 de organizaţii locale care au obţinut scoruri electorale peste 10% la primul tur de alegeri prezidenţiale,peste media naţională, care a fost undeva sub 7%, anunţând totodată că obiectivul pentru 2020, când sunt programate alegeri locale şi parlamentare, va fi "tot un scor cu două cifre". Tomac a discutat şi despre eventualitatea declanşării unor alegeri parlamentare anticipate, anunţând că PMP pune trei condiţii pentru a sprijini această decizie, adoptarea propunerii de modificare legislativă pentru reducerea numărului de parlamentari la 300,  eliminarea pensiilor speciale şi revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

Referitor la acest ultim capitol, preşedintele de onoare al PMP, eurodeputatul Traian Băsescu, a declarat că nu se aşteaptă la o modificare legislativă prea curând, îndemnându-i pe liderii PMP să înceapă discuţii pentru alianţe electorale cu alte partide de dreapta. "Vin alegerile locale, aici nu veţi avea alt drum decât al alianţelor. Pentru că, dacă nu se modifică legea alegerilor locale, ar însemna să lăsăm administraţiile locale în continuare în mâna PSD. Şi atunci, ceea ce s-ar face în turul doi în mod normal dacă s-ar desfăşura în două tururi - ştiţi foarte bine că alianţele se fac între turul unu şi turul doi -  trebuie să faceţi înainte de turul întâi. Vă recomand toţi să vă deschideţi organizaţiile locale către alianţe cu liberalii şi cu USR-ul, n-aş vrea să aud de alt tip de alianţe şi v-aţi şi compromite. Personal, nu am convingerea că Guvernul Orban va emite ordonanţa de urgenţă pentru intrare în două tururi, pentru că şi ei au primari de mari unităţi administrative care au interesele lor", a declarat Traian Băsescu în timpul şedinţei conducerii PMP derulate vineri la Sinaia.

Joomla SEF URLs by Artio