Atacat astăzi de primarul Ploieştiului, pe tema majorării tarifului la termoficare, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, a organizat astăzi o conferinţă de presă în care i-a răspuns lui Adrian Dobre şi l-a acuzat că, în contextul în care contractul cu Veolia Energie expiră în aprilie, edilul nu a făcut nimic pentru o nouă licitaţie şi nici nu a iniţiat nicio corespondenţă oficială pentru crearea unei societăţi noi care în teorie să preia serviciul din luna mai. Toader îl acuză pe Dobre că a stricat colaborarea "foarte bună" dintre cele două instituţii în momentul în care "a intrat în campanie electorală" şi că în ultimii doi ani şi jumătate s-a concentrat de prelungiri de contracte, la preţuri foarte mari, pentru alte servicii, dar nu s-a preocupat de termoficare.

Deranjat de atacurile "demne de campania electorală" lansate de primarul Ploieştiului pe tema termoficării, preşedintele Consiliului Judeţean şi al PSD Prahova, Bogdan Toader, a anunţat că instituţia îi va ceda administraţiei locale centrala termică de la Brazi şi că aleşii social democraţi din Consiliul Local vor retrage hotărârea adoptată săptămâna trecută, care viza noul tarif şi acordarea unei subvenţii pentru ploieşteni. Toader a declarat, ironic, că dacă primarul crede că poate gestiona mai bine sistemul de termoficare, atunci aleşii PSD nu-i vor sta în cale. "A existat, până în acest moment, o colaborare foarte bună... Până în momentul în care domnul Dobre a intrat în campanie electorală şi a început să arunce vina în alte părţi, pentru a-şi masca propriile nereuşite", a completat preşedintele Consiliului Judeţean, vorbind despre negocierile tripartite purtate cu operatorul Veolia Energie din 2016 şi până în prezent. Oficialul CJ şi-a început conferinţa de presă de astăzi vorbind despre mai multe contracte ale Primăriei Ploieşti prelungite în administraţia Dobre şi ajunse la preţuri foarte mari, exemplele vizând dezinsecţia şi deratizarea, curăţenia căilor publice şi asfaltările, la ultimul capitol Bogdan Toader afirmând că Primăria Ploieşti plăteşte, prin contractul cu Delta ACM prelungit acum câteva luni, preţuri de până la trei ori mai mari pe kilometru decât alte instituţii publice. El a vorbit şi despre tarifele majorate la transportul public, amintind că reprezentanţii PNL din Consiliul de Administraţie şi Adunarea Generală a Acţionarilor de la TCE Ploieşti au susţinut iniţial măsurile, apoi s-au abţinut la vot când discuţiile au ajuns în Consiliul Local. Întreaga argumentaţie a fost construit pentru a-l prezenta pe primarul Ploieştiului ca un manager nepriceput, care a gestionat greşit bugetul şi priorităţile municipiului şi care nu a făcut niciun demers concret pentru a se asigura că furnizarea agentului termic şi a apei calde nu va fi sistată în acest sezon de iarnă. Declaraţiile preşedintelui Consiliului Judeţean vin după ce, marţi de dimineaţă, primarul Dobre îl acuzase că a susţinut măsuri "iresponsabile", care vor afecta puternic bugetul local în 2019, dar şi că autorităţile judeţene nu şi-au respectat obligaţiile contractuale vizând termoficarea, în condiţiile în care Consiliul Judeţean deţine unitatea de producţie de la Brazi şi reţeaua primară de distribuţie. Detalii AICI!

"În contractul din 2004 scrie că orice cheltuială aferentă unei modificări legislative în domeniul mediului trebuie suportată de proprietar, adică, în cazul unităţii de producţie de la Brazi, de Consiliul Judeţean Prahova. Eu sunt de părere că operatorul, cel care încasează banii, ar fi trebuit să facă aceste investiţii. În cazul de faţă este vorba despre înlocuirea a două arzătoare, problemă care este de trei ani. Sistemul este încă foarte foarte bun, aşa reiese din toate datele, dar necesită investiţii, pentru că pe reţeaua primară sunt nişte conducte din 1975", a afirmat Bogdan Toader referitor la obligaţiile contractuale invocate de primarul Ploieştiului.

"Înfiuinţarea unei societăţi de termoficare rpintr-un parteneriat între Primăria Ploieşti şi Consiliul Judeţean era o soluţie de rezervă, eu aducându-i la cunoştinţă de mai multe ori domnului Dobre că toate societăţile gestionate de către municipalitate sunt pe pierdere în acest moment sau în prag de faliment, şi aici vorbim de TCE, SGU, Hale şi Pieţe. S-a pus întreabarea dacă aceasta este cea mai bună variantă, pentru că, în alte condiţii, o achiziţie publică ar dura cu siguranţă mai mult de doi ani. Am văzut ce a făcut Primăria cu alte servicii, licitaţia pentru deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie a durat doi ani, cea pentru curăţenia căilor publice a durat aproape un an. Astfel, ne aflam într-un risc de a nu putea furniza energie termică. În mai 2019 contractul cu Veolia se încheie. Prin adresele dumnealor, ei ne atrag atenţia că sunt în imposibilitatea de a furniza şi în acest sezon, dacă nu este echilibrat contractul, cu un tarif conform datelor pieţei curente şi costurilor pe care le au. Doar gazele au crescut cu 30%, nu mai vorbim de cheltuielile salariale, pentru că salariul minim pe economie a crescut din 2011 şi până acum de la 750 de lei până la 2.080. Ei au asigurat, totuşi, că vor face tot posibilul să nu existe sincope, dar din luna aprilie sigur se va ajunge la această situaţie. Domnul Dobre a spus că noi, PSD-ul, susţinem Veolia. Vreau să-l asigur că vom rectifica această problemă, în două modalităţi. În primul rând, dacă el a spus că noi nu îl sprijinim, eu înţeleg că dumnealui ştie ce trebuie făcut, are deja un plan, are deja o gândire şi cred că poate gestiona sistemul fără să se bazeze pe noi. Şi din acest motiv i-am şi făcut propunerea să îi predăm sistemul să îl gestioneze. Noi am încercat, am realizat împreună o strategie, pe termen mediu şi lung. Am realizat împreună un studiu de oportunitate. Dumnealui acum nici măcar nu mai gândeşte ce spune, atacă doar de dragul de a găsi alţi vinovaţi. Vom retrage hotărârea pe care noi am dat-o, vom veni cu un nou proiect, să rămână tariful 187 de lei, eu vă pot garanta din acest moment că, dacă Primăria înfiinţează o societate, costurile de producţie, în acest moment cele mai mici la nivelul întregii Românii, vor fi mult mai mari", a completat preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.

 

Joomla SEF URLs by Artio