Mai mulți locuitori din zona de vest a Ploieștiului au semnalat, în primele zile ale anului, probleme evidente legate de calitatea apei furnizate de rețeaua centralizată a orașului (VEZI DETALII). Sesizările aua juns și la deputatul USR Dan Rădulescu. Parlamenatul de Prahva a transmis solicitări pe această temă Direcției de Sănătate Publică Prahova, Agenției pentru Protecția Mediului și Gărzii de Mediu. Deputatula prezentat, zilele trecute, răspunsul DSP, în paralel cu rezultatele analizelor de laborator efectuate pe probe din apa care a ajuns în casele ploieștenilor.

Atât apa rece, cât și cea cea caldă emanau un miros foarte puternic, specific unor compuși chimici identificați de populație ca fiind derivați ai sulfului - sulfați, mirosul apei calde fiind descris sub forma unui „miros țipător, de sulf/ouă clocite”. Mai mult, în urma fierberii apei a rezultat un praf alb consistent, în cantitate semnificativă, redepus pe fundul vasului, scria Dan Rădulescu, pe 14 ianuarie, într-o postare în care anunța că solicită autorităților competențe să verifice aspectele semnalate.

"În urma interpelării pe care am depus-o la Direcția de Sănătate Publică Prahova, a venit și răspunsul, tipic, că să stăm liniștiți, nu e nimic important, ba chiar nici periculos! În plus, ce atâta agitație, oricum NIMENI, adică niciun locuitor al urbei, nu a sesizat minunata Direcție și nici «operatorul de apă local» asupra calității organoleptice a apei (miros de sulf, depuneri de sedimente) ori asupra calității ei necorespunzătoare.

Cu toate acestea, analizele de laborator, efectuate în paralel spun altceva!

Să luăm, de exemplu, aluminatul de sodiu și substanțele cu structuri nitrilice de tipul cianohidrililor, care dovedesc existența în apă a aldehidelor și cianurilor metalelor alcaline – cianură de potasiu.

Ce este aluminatul ăsta?

Păi, se folosește la tratarea apelor în scopul dedurizării, pentru eliminarea metalelor și pentru îndepărtarea siliciului. Se mai utilizează și în construcții, pentru accelerarea întăririi cimentului. O proprietate importantă a sa este aceea de coagulant și, din acest motiv, este utilizabil în tratarea apelor, pentru limpezirea lor.

Problema este că, în mod normal, acest buclucaș aluminat de sodiu ar trebui folosit doar la tratarea apelor industriale, controlat, iar după această etapă, ar trebui să urmeze un proces de filtrare și să nu se mai regăsească în apa ajunsă în rețeaua de distribuție a apei calde și reci furnizate pentru uz casnic.

Dar, se pare că asta nu se pune pentru Direcția de Sănătate Publică!

Ce s-a mai găsit în minunata noastră apă «potabilă»: niște produși tip catalizatori pentru combustibili lichizi, produși de curățire a motorului din benzine și motorină, s-au evidențiat săruri de amoniu, sulfați și azotați. În timpul fierberii, s-au degajat substanțe precum clor, dioxid de azot, dioxid de carbon, formaldehidă, precum și o serie de alți compuși volatili.

Toate acestea arată un grad ridicat de impurificare a apei de la robinet care, împreună cu determinările de duritate, arată că prezența aluminatului de sodiu este una accidentală, din neglijență, ci nu una rezultată din procesul de curățire (tratare) a apei.

Acum, onorații de la DSP zic că ei iau probe din «punctele reprezentative de monitorizare».

Eu le recomand să încerce direct de la robinet!", a transmis Dan Rădulescu.

Rezultatele detaliate ale analizelor efectuate în paralele cu verificările derulate de autorități au fost publicate și pe grupul de Facebook "STOP poluării orașului Ploiești":

"Ce a conţinut apa poluată din Ploieşti din reţeaua de distribuţie, zona de vest pe 7 ianuarie? Raport tehnic.

Citiţi cu răbdare! După fierberea probei de apă caldă avem un praf alb, cu structura fibroasa şi conţine:

-aluminat sodiu (NaAlO2/Na2OAl2O3)

-polimeri derivați (polimeri complecși - Na7Al3O8, Na17Al5O16 și NaAl11O17)

-compuși de coagulare conținând numeroase minerale precum și substanțe cu structuri nitrilice de tipul aldehidelor și a cianurilor metalelor alcaline (cianură de potasiu, KCN).

-compusi minerali sub forma unor săruri metalice (aluminați, carbonați, azotați, cloruri, cianuri) precum și unii compuși organici de genul produșilor de curățire și aldehide (formaldehida în special).

- aditivi folosiți în benzine și motorină, fie drept catalizatori sau ca produși de curățire ai motorului (subtanțe tensioactive/tip detergenți). Aceștia sunt identici cu cei analizați în apele de spălare a arsurii depuse pe toba de eșapament a mașinilor diesel, fiind regăsiți și în diverse alte probe de apă de ploaie colectate din Ploiești dar și din Iași. Pe lângă aluminatul de sodiu, produșii tip catalizatori pentru combustibili lichizi și produșii de curățire a motorului din benzine și motorină, s-au evidențiat săruri de amoniu, sulfați, azotați, iar în timpul fierberii degajarea de substanțe gazoase și anume: clor (Cl2),

- dioxid de azot (NO2), dioxid de carbon (CO2), formaldehidă (HCHO) precum și o serie de alți compuși volatili.

Mirosul descris ca «înţepător» de către localnici este dat de amoniacul degajat, rezultat din sarurile de amoniu din apă".

Explicații a oferit și conf. dr. Silviu Gurlui, cercetător și directorul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri (LOASL) din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, după analizarea probelor primite de la Ploiești: "Apă caldă de Ploieşti. Alăturat sunt primele imagini cu structura filiforma/fibroasa crescută din apă, o structură de fibre DEZVOLTATE din ceea ce a fost în apă caldă, după fierbere, la LOASL! Fibrele CRESCUTE din compuşii chimici din apă au grosmi de 10-15 micrometri. Este rezultatul a ce rămâne după fierberea apei calde din eşantionul de apă caldă primit din Ploieşti. Reamintesc, la începutul lunii ianuarie mai mulți locuitori din zona de vest a Ploieștiului au semnalat faptul că există probleme privind calitatea apei furnizate de rețeaua centralizată a orașului: apa rece, cât și cea cea caldă emanau un miros foarte puternic. Măsurători optice: LOASL, Alexandru Cocean, Iuliana Cocean, Silviu Gurlui

  1. Populaţia menţionează că acum mirosul a dispărut şi nu mai sunt probleme de miros

".

Foto: Facebook/ Silviu Gurlui

Joomla SEF URLs by Artio