Secretarul general al PSD Codrin Ştefănescu a declarat, duminică, că amnistia va fi dată deoarece trebuie „să facem dreptate până la capăt”, iar Codurile penale vor fi modificate prin ordonanță.

"Vor fi modificate codurile prin ordonanţă. Va fi şi amnistia dată. O să facem dreptate până la capăt. Până la capăt înseamnă până la capăt. Cel puţin toate lucrurile astea, inclusiv războiul nostru, nu cu multinaţionale, ci cu companiile şi cu interesele şi grupurile străine care îşi bat joc de ţară şi uită să îşi plătească taxele şi impozitele aici şi care, culmea, au susţinători din partea #rezist, din partea lui Soros, din partea lui Iohannis, din partea unei camarile de la PNL şi USR și așa mai departe”, a declarat Codrin Ştefănescu, duminică seară, la un post central de televiziune.

Acesta a adăugat că nu i se pare normal ca o companie care a avut rulaj de miliarde de euro să plătească impozit de 1.500 de lei. „Noi nu gonim multinaţionalele. Nu pleacă nimeni de la măcelărie, dar nu-mi poţi spune că ai avut un rulaj de nu ştiu câte miliarde de euro şi ai plătit impozit 1.500 de lei. Nu se poate să îţi baţi joc de o naţiune sub forma asta. Războiul este legat de interesul de a păstra România pentru români şi suntem, în momentul de faţă, singurul partid românesc”, a declarat secretarul general al PSD.

Declarațiile vin la câteva zile după  ce în spațiul public a apărut o informație neoficială potrivit căreia baronii PSD se tem că Liviu Dragnea a renunţat la planul „salvării colective“, aşa cum e numită în partid ordonanţa de urgenţă privind amnistia şi graţierea. Surse politice citate de Adevărul susțineau că liderii social-democraţi l-ar suspecta pe Dragnea că vrea să se salveze singur de puşcărie, mai ales după ce acesta a nimerit, din a treia încercare, la un complet favorabil de la Înalta Curte, de la care așteaptă sentința definitivă în dosarul în care a fost condamnat, în primă instanță, la 3 ani şi jumătate cu executare în primă instanţă. „Toată lumea aştepta ordonanţa de amnistie şi graţiere în luna decembrie. Acum am intrat deja în an cu două rânduri de alegeri, plus preşedinţia UE, deci va fi greu ca Guvernul să-şi asume un asemenea act de clemenţă. Ne poate costa mult electoral. Oricum, Dragnea e cunoscut ca un tip care negociază numai  pentru el“, dezvăluiau sursele citate de Adevărul.

Premierul Viorica Dăncilă a susţin în repetate rânduri că nu va da ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere. La finalul lunii decembrie, Dăncilă a spus că Guvernul va adopta  ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere numai dacă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, îşi va asuma documentul. În primele zile ale anului, Toader, întrebat dacă dacă îi e teamă că ar putea da foc la ţară cu amnistia şi graţierea, cum s-a întâmplat cu OUG 13, a spus că a venit să stingă oarecum "focul de după ordonanţă". "Nu am această temere, pentru că n-am făcut şi nici nu voi face ceva care să creeze măcar o astfel de stare de pericol, darămite să o producă în mod efectiv “, a spus, atunci, ministrul Justiției.

Joomla SEF URLs by Artio