vot cod penal camera deputatilorCodul penal a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaților, ca for decizional, după ce, cu o zi în urmă, modificările trecuseră și de Senat.

Modificările la Codul penal au trecut la limită de Camera Deputaților, în condițiile în care 6 deputați de la PSD au lipsit. Pentru a face majoritate, coaliția aflată la guvernare a avut nevoie de voturi de la minorități (9). De asemenea, a mai primit un vot de la PMP. Astfel, Codul penal a trecut de forul decizional cu 167 de voturi "pentru", în condițiile în care era nevoie de cel puțin 165.

PNL și USR au anunțat că vor contesta Codul Penal la CCR.

Același anunț a fost făcut și de președintele Klaus Iohannis: " Astăzi s-a votat în Parlamentul României Codul Penal - o modificare sau, ca să fiu mai exact, mai multe modificări la Codul penal. Doresc să comentez pe scurt acest eveniment, pe care îl consider de-a dreptul revoltător. Este, pur şi simplu, inadmisibil cum a transformat PSD procedurile parlamentare şi cum se acţionează în ziua de azi în Parlament. Ceea ce se întâmplă în aceste zile se numeşte dictatura majorităţii şi este profund dăunătoare democraţiei. Avem o sumedenie de politicieni în România care clamează că noi trebuie să dăm mai mult atenţie Parlamentului. Pentru asta, în primul rând, Parlamentul trebuie să-şi dea atenţia cuvenită. PSD a trecut în timp record Codul penal prin Parlament, cu un simulacru de dezbatere în Camera Deputaţilor, şi acest lucru este profund dăunător. PSD a reuşit în scurt timp să distrugă demnitatea actului de legiferare. A reuşit în scurt timp să transforme dezbaterile din Parlament într-o dezbatere lipsită de transparenţă, cu un rezultat previzibil. Se trece cu tăvălugul peste argumentaţia Opoziţiei. Asta despre procedură. Despre conţinutul Codului penal modificat voi avea o prezentare mai lungă atunci când voi contesta la Curtea Constituţională acest act normativ. De asemenea, este bine de ştiut că şi Codul de Procedură Penală, la care m-am referit acum câteva zile, este în pregătire pentru a fi contestat la Curtea Constituţională. Modificările care s-au făcut, în bună măsură, sunt fie inutile, fie chiar toxice sau dăunătoare, şi am de gând să folosesc toate instrumentele constituţionale pentru a contesta aceste două acte normative, Codul penal şi Codul de procedură penală."

În replică, Liviu Dragnea a spus despre șeful statului că a folosit în mod abuziv toate instrumentele pentru a bloca şi alte legi, nu doar Codul penal. "Nu mă surprinde, pentru că preşedintele Iohannis a folosit în mod abuziv toate instrumentele şi atribuţiile pe care le are în Constituţie pentru a bloca şi alte legi, legi care ţin de guvernare, care ţin de programul economic - Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, sprijin pentru fermierii români şi multe alte legi - legea salarizării, doar-doar poate le iese această dorinţă care nu are legătură cu democraţia de a găsi mijloace prin care acest guvern să fie dat jos nu prin mijloace parlamentare şi constituţionale. Nu e o surpriză faptul că a anunţat că atacă (la CCR - n.r.). Trebuie să stea la rând, am înţeles că atacă şi ceilalţi din Opoziţie", a declarat Liviu Dragnea, președintele PSD.

În privința modificărilor la cod, acesta a spus că nu crede că "va scăpa" în urma modificării codurilor penale, adăugând că nu vrea să plece din această funcţie "ca prostul", ci să lase în urmă "o ţară mai bună". "O spun de un an de zile - mi-am asumat aceste lucruri şi în campania electorală, şi ulterior şi ştiam ce mă aşteaptă şi ştiu ce mă aşteaptă, numai că nu pot să plec ca prostul din această viaţă şi din această funcţie - şi o spun pe româneşte ca la noi, în Teleorman. Adică vreau să duc această luptă până când sper că fiecare român - şi dumneavoastră şi oricare din această ţară - să ştie că poate avea încredere în justiţie, chiar dacă nu sută la sută. Nu în situaţia în care suntem. Nu vorbiţi de faptul că e un preşedinte la Cotroceni care calcă în picioare Constituţia, care trimite un consilier să ameninţe un judecător constituţional, care a obţinut case prin fals şi care refuză să dea sute de mii înapoi la statul român. Nu vorbiţi de faptul că s-au obţinut denunţuri prin şantaj, prin ameninţări, că au fost sume falsificate în dosare şi că sunt oameni care stau în puşcării degeaba, nevinovaţi, oameni care au ieşit din puşcărie şi dovedit de CEDO că au stat nevinovaţi. Aveţi o problemă cu această obsesie. Când am spus lucrul acesta, am spus că s-ar putea să nu scap şi nu cred că o să scap. Dar vreau, măcar când am terminat această funcţie, să ştiu că am lăsat - împreună cu colegii mei pe care îi felicit că rezistă la toate aceste mizerii şi ameninţări - că lăsăm o ţară mai bună. Asta este obiectivul nostru şi din punct de vedere al drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi din punct de vedere economic şi social. Şi eu cred că Dumnezeu ne va ajuta", a afirmat preşedintele PSD.

Foto: ziare.com

Joomla SEF URLs by Artio