legea offshoreDeputatul USR de Prahova Dan Rădulescu a anunțat că a votat împotriva Legii exploatării gazului din Marea Neagră, acuzând PSD că a depus amendamente cu doar două ore înainte de vot și că s-a bazat pe calculele făcute de companii, nicidecum pe un studiu cerut de Guvern.

"Ieri, noaptea ca hoții, după cum se pricepe cel mai bine PSD-ul, cu amendamente depuse doar cu două ore înainte de vot, Legea offshore sau Legea exploatării gazului din Marea Neagră a trecut cu 175 voturi pentru, 30 împotrivă și 30 abțineri. Am votat împotrivă", a anunțat Dan Rădulescu, citându-l pe Nicușor Dan, care a arătat că "toate calculele sunt făcute pe cifrele dintr-un studiu realizat de companiile petroliere".

"Prin Legea exploatării gazului din Marea Neagră votată astăzi, statul român pierde câteva miliarde de dolari. Prin legea votată astăzi, statul român va obține cam jumătate din profitul brut al exploatărilor (estimat de companii la 29 de miliarde de dolari până în 2040). Țări cu rezerve similare (Norvegia, Marea Britanie, Olanda, Cipru, Noua Zeelandă) obțin 60-80% din profit. Spre exemplu, Noua Zeelandă, la un zăcământ de 140 miliarde mc (zăcământul din Marea Neagră e estimat la 170 miliarde mc), estimează că va primi 22 miliarde USD.

Pe scurt, istoria este următoarea:

În 2008 se semnează acordurile petroliere, în baza redevențelor și impozitelor prevăzute de legea românească în momentul respectiv. Legea prevedea obligațiile companiilor ca o parte din gaz să fie vândut pe piața românească la un preț reglementat.

În 2013 se dereglementează piața de gaz natural. Obligația de a vinde o parte din gaz la un preț reglementat se convertește într-o taxă suplimentară pentru extracția de gaz. Împreună cu redevența si cu impozitul pe profit, statul român ar fi obținut cam 60% din profit.

Companiile au insistat ca taxa suplimentară să fie eliminată. Prin votul Senatului din februarie 2018, taxa suplimentară a fost eliminată. Au rămas redevența și impozitul pe profit, care ar fi dus la o cotă de 32% a statului român din profit.

Prin modificarea din Camera Deputaților de astăzi, taxa suplimentară este înlocuită de o altă taxă suplimentară, cam la jumătate din precedenta. Împreună cu redevența și cu impozitul pe profit, statul român obține cam 50% din profit.

Toate calculele sunt făcute pe cifrele dintr-un studiu realizat de companiile petroliere. Pe o chestiune așa de importantă, Guvernul României nu s-a învrednicit să își realizeze propriul studiu", a comentat Nicușor Dan, în urma votului.

Sursa: Facebook/ Dan Rădulescu

Joomla SEF URLs by Artio